Hva har helse og moderne arkitektur til felles? I denne utstillingen oppsøker kunstneren Espen Gleditsch den moderne helsearkitekturens opprinnelse, fra de finske skogene til alpene i Sveits. Dette er første gang Villa Stenersen inngår i en skreddersydd kunstnerisk sammenheng, der huset i seg selv blir en direkte del av utstillingen.
Frem til antibiotikabehandlingens utbredelse på 1940-tallet var frisk luft i landlige omgivelser, sollys og hvile på det som ble kalt sanatorium, noen av de viktigste behandlingsformene mot tuberkulose. Sanatoriene var derfor tidlig ute med å introdusere luftige og lyse interiører, og var ofte plassert i fjellområder eller langs kysten.
Villa Stenersen, tegnet av arkitekt Arne Korsmo i 1937, ligger på en liten høyde i et stille strøk på Vinderen i Oslo. Bare noen få år før han tegnet huset, opplevde Korsmo selv et alvorlig tilfelle av tuberkulose.
Likhetene mellom sanatoriene og hvordan Korsmo utformet Villa Stenersen er flere: åpne planløsninger, store vindusflater som slipper inn rikelig med dagslys, glidende overganger mellom innendørs- og utendørsområder, hygieniske overflater som keramiske fliser og stålrør, og enkel adkomst til balkonger og hager.
Villa Stenersens åpne planløsninger, synlige konstruksjoner og store glassfasader, som samspiller med naturen rundt huset, vekker fremdeles oppsikt og tiltrekker besøkende fra hele verden. I dag regnes det som et nøkkelverk innen moderne, norsk boligarkitektur.
I denne utstillingen kommer du tett på sammenhengen mellom arkitektur og dens omgivelser. Ved å rette kamera mot helsearkitekturens historie, åpner Gleditsch opp for nye perspektiver på forholdet mellom helsearkitektur og den moderne arkitekturens opprinnelse.
Espen Gleditsch (f. 1983) er kunstner og bruker fotografi som medium for å undersøke hvordan historien fortelles, endrer seg og fortolkes. Han har markert seg med en rekke utstillinger og prosjekter der han utforsker fotografiets rolle i formidlingen av kunst- og arkitekturhistorien.
Prosjektleder: Hans Eindride Thorsen
Kurator utstilling: Joakim Skaaja
Kurator formidling: Gudrun Eidsvik
Pressekontakt: Marit Andersen