Denne utstillingen viser kunst fra perioden 1875 til 1925 sammen med verk fra europeisk middelalder og nordeuropeisk renessanse. Den gotiske estetikken, med sin kraft til å vekke dype følelser, inspirerte mange moderne kunstnere. Tro og tvil, kjærlighet og seksualitet, identitet og roller er noen av temaene i denne mangfoldige utstillingen.
Blant sentrale kunstnere er Käthe Kollwitz, Edvard Munch, George Minne, Akseli Gallen-Kallela, Max Beckmann og Ernst Ludwig Kirchner. Deres verk presenteres i dialog med kunstnere som Hans Holbein d.y., Albrecht Dürer og Lucas Cranach d.e. «Gothic Modern» er den første internasjonale utstillingen som presenterer en slik sammenstilling. Her får du oppleve et bredt spekter av uttrykk – fra grafikk og maleri til tegninger og skulpturer.
Det gotiske assosieres gjerne med noe mørkt og mystisk, noe skremmende og uforklarlig. Det er også et begrep for det som er annerledes, en motkultur til det rådende. Utstillingen er delt inn i følgende sju kapitler: Reiser inn i det gotiske, Kunstens pilegrimer, Møter med døden, Fellesskap og tradisjoner, Gotiske variasjoner, Kjærlighet og tiltrekning, og Fra mørke til lys.
250 verk av mer enn 60 kunstnere vises i Lyshallen hvor moderne kunst fra perioden 1875 til 1925 presenteres i dialog med kunst fra middelalderen.
Prosjektet er initiert av Finlands Nationalgalleri / Ateneum Kunstmuseum, Helsingfors og er laget i samarbeid med dem og Albertina, Wien.
Utstillingen åpnet i Ateneum i oktober 2024 og skal etter visningen i Nasjonalmuseet vises på Albertina fra 19.9.2025 til 11.1.2026. Kuratorer for Nasjonalmuseets utstilling er Vibeke Waallann Hansen og Cynthia Osiecki. Kuratorer for utstillingen er også Anna-Maria von Bondsdorff, direktør ved Ateneum og Ralph Gleis, direktør ved Albertina.
Utstillingen er basert på et internasjonalt forskningsprosjekt ledet av Professor Juliet Simpson (Coventry Universitet) og lansert sammen med Ateneum - Finlands Nasjonalgalleri, Helsingfors i 2018. Som gjestekurator har Juliet Simpson ledet utviklingen på forskningen og utstillingskonseptet, i samarbeid med Ateneum - Finlands Nasjonalgalleri, Helsingfors, Nasjonalmuseet og Albertina.
Kontaktpersoner:
Prosjektleder: Rikke Lundgreen
Kurator utstilling: Vibeke Waallann Hansen og Cynthia Osiecki
Kurator formidling: Lin Stafne-Pfisterer
Pressekontakt: Simen Joachim Helsvig