Utstilling

Gothic Modern

Fra mørke til lys

  • 28. februar–15. juni 2025
  • Nasjonalmuseet – Lyshallen

 

Denne utstillingen viser kunst fra perioden 1875 til 1925 sammen med verk fra europeisk middelalder og nordeuropeisk renessanse. Den gotiske estetikken, med sin kraft til å vekke dype følelser, inspirerte mange moderne kunstnere. Tro og tvil, kjærlighet og seksualitet, identitet og roller er noen av temaene i denne mangfoldige utstillingen.

Blant sentrale kunstnere er Käthe Kollwitz, Edvard Munch, Georg Minne, Akseli Gallen-Kallela, Max Beckmann og Ernst Ludwig Kirchner. Deres verk presenteres i dialog med kunstnere som Hans Holbein d.y., Albrecht Dürer og Lucas Cranach d.e. «Gothic Modern» er den første internasjonale utstillingen som presenterer en slik sammenstilling. Her får du oppleve et bredt spekter av uttrykk – fra grafikk og maleri til tegninger og skulpturer. 


Det gotiske assosieres gjerne med noe mørkt og mystisk, noe skremmende og uforklarlig. Det er også et begrep for det som er annerledes, en motkultur til det rådende. Utstillingen er delt inn i følgende sju kapitler: Reiser tilbake til det gotiske, Kunstens pilegrimer, Møter med døden, Fellesskap, Gotiske variasjoner, Fra kjærlighet til lidelse og Mellom lys og mørke. 

  • 250 verk av mer enn 60 kunstnere vises i Lyshallen.
  • Moderne kunst fra perioden 1875 til 1925 presenteres i dialog med kunst fra middelalderen.
  • Prosjektet er et internasjonalt forskningssamarbeid mellom Ateneum (Det finske nasjonalgalleriet), Nasjonalmuseet og Albertina i Wien.

Prosjektleder: Rikke Lundgreen
Kurator utstilling: Vibeke Waallann Hansen og Cynthia Osiecki
Kurator formidling: Lin Stafne-Pfisterer
Pressekontakt: Simen Joachim Helsvig