Veldig ulike tendenser. Et utvalg nye verk fra samlingen
Nasjonalmuseets samling vokser hele tiden. I denne utstillingen får du se noen av verkene som museet kjøpte eller fikk i gave i 2023. Utvalget viser blant annet foto, smykker, møbler, tegninger, malerier, installasjoner, arkitektur og videoverk.
I spennet mellom jazzinspirerte armbånd fra 1950-tallet og skrinlagte visjonære arkitekturprosjekter av nyere dato, byr den på alt fra heksekunst og blomstermotiver til eksistensielle kriser og humoristiske skråblikk på tilværelsen.
Arbeidene valgt ut til denne utstillingen strekker seg helt fra 1700-tallet til i dag, og har kommet inn fra mange forskjellige hold: Private kjøp, nervepirrende auksjoner og rause gaver. Noen ervervelser representerer nye navn for museet, som Ask Bjørlo (f. 1992), Małgorzata Mirga-Tas (f. 1978) og Liza Walker (f. 1967), mens andre bygger videre på tidligere innkjøp og kunstnere vi har fulgt gjennom mange år.
Caroline Friederike Friedrich (1749–1818) og Bitten Schei (f. 1950), er eksempler på hvordan museet jobber for å øke andelen kvinnelige kunstnere i en samling, som utvikles i lys av nye blikk på kunsthistorien.
Selv om det alltid er et element av tilfeldigheter med hva museet har mulighet til å kjøpe og hva vi tar imot av gaver er likevel de nye verkene i samlingen resultatet av en bevisst politikk, og ser annerledes ut nå enn for 10 år siden og vil helt sikkert se annerledes ut ti år inn i fremtiden. Utstillingen tilbyr ingen rød tråd, men flere ulike tråder som du står fritt til å nøste opp. Tittelen er lånt fra et verk i utstillingen, fra Tegneklubbens tegning, som er et bruddstykke av en større fortelling om en gruppe som kommenterer samfunnet og kunstens rolle.
I dag inneholder samlingen mer enn 400 000 verk innen billedkunst, kunsthåndverk, design og arkitektur. De eldste verkene er nesten 3 000 år gamle, de nyeste fra i år.
Les mer om hvordan museet samler og hva som er kjøpt inn de siste årene.
Utforsk utstillingen i 3D
Prosjektleder: Guro Elstad, Lita Ellingsen
Kurator utstilling: Geir Haraldseth, Stina Høgkvist, Bente Aass Solbakken
Kurator formidling: Ingrid Wisløff Aars
Rådgiver: Thomas Flor
Pressekontakt: Mari Grinde Arntzen