«Farveorgier (…) slængt hen i væggene». Dette var en av mange syrlige aviskarakteristikker under Thorvald Hellesens første – og siste – utstilling i Norge i 1919. Han stilte aldri ut i hjemlandet igjen, og ble etter hvert glemt.
Med denne retrospektive utstillingen settes Hellesens kunst, som fortsatt er ukjent for mange, på kartet. Den inneholder rundt 70 verk, primært maleri, men også gouacher, tegninger, couture og interiørdesign.
Etter å ha blitt hyllet som «en ny Munch» i Kristiania reiste Hellesen som 23-åring til Paris, der han ble boende resten av livet. Den franske hovedstaden var kunstens verdensmetropol, og tiltrakk seg kunstnere fra fjern og nær. I årene før første verdenskrig var byen preget av pompøs prakt, kultivert smak og avslappet moral. I atelierene og kafeene ble grunnlaget for de første avantgardebevegelsene i det 20. århundret lagt.
I Paris kom Hellesen inn i et miljø av kunstnere, kritikere og forfattere, og han ble nær venn av blant andre Constantin Brâncuși og Fernand Léger. Han definerte seg som kubist, og ble del av en bevegelse som kullkastet nesten alle etablerte ideer om hva kunst skulle være.
Som kunstner beveget han seg rastløst fra den ene kubistiske strategien til den andre. Straks han behersket kodene innenfor en strategi, forlot han den brått, bare for å gi seg i kast med en ny. Rundt 1920 fikk han endelig en viss anerkjennelse i Paris: «Blant kubistene er Hellesen en av de mest interessante, særlig fordi han synes å ha nådd frem til en avklaret estetikk hvor farge og form spiller sammen på systematisk vis», skrev den franske kunstneren Amédée Ozenfant.
41 år etter sin død ble Hellesen gjenoppdaget, og noen av maleriene hans ble kjøpt inn av Nasjonalgalleriet. Når Nasjonalmuseet nå åpner den første museumsutstillingen viet Hellesens kunst, skjer det hele 85 år etter kunstnerens bortgang.
«Thorvald Hellesen. Kubistisk pioner» følges av et omfattende formidlingsprogram, en filmserie på Cinemateket, og en rikt illustrert katalog.
Utstillingen støttes av Eckbos Legat.
Utforsk utstillingen i 3D
Presseomtaler
– Now—more than a century since his last exhibition in Norway—the National Museum in Oslo is showing the first museum retrospective devoted to his work, with about 70 paintings, gouaches, drawings, couture, and interior designs on display.
13 Must-See Museum Exhibitions in Europe This Summer, Artnet 16.6.2023
Utstillingen er med som et av artist Ingebjørg Bratlands tre kulturtips.
– Nasjonalmuseets presentasjon av Thorvald Hellesen er en fryd.
Sara Hegna Hammer, Klassekampen 26.4.2023 (Bak betalingsmur)
– Han fortjener utvilsomt en plass blant de mange norske kunstnere som for hundre år siden kjempet frem en ny forståelse av maleriet: ikke som gjengivelse av virkeligheten, men som en selvstendig verden av former og farger.
– Thorvald Hellesen har hittil vært et ukjent navn for de fleste. Heldigvis bestemte Nasjonalmuseet seg for å gjøre noe med saken.
– Når Nasjonalmuseet inviterer til en utstilling viet Hellesens kunst, er det med et ønske om at et bredere publikum skal bli kjent med Norges første konsekvente kubist,
– Nasjonalmuseets store utstilling med den kubistiske pioneren er en visuell eksplosjon av glede som kan begeistre store og små.
– Verkene som nå vises frem til august på Vestbanen nærmest puster en art parisisk modernitet som det føles verdifullt å bygge inn i en norsk kunsthistorisk kontekst.
– Noreg forstod ikkje eit kvekk av kunsten hans. 104 år seinare får Thorvald Hellesen ein ny sjanse.