I denne utstillingen blir du kjent med Harriet Backers kunstnerskap gjennom et stort utvalg av hennes malerier. Utstillingen presenterer Backers liv, kunstneriske utvikling og posisjon i samfunnet gjennom en tid hvor kvinners rettigheter endret seg radikalt.
Hør lydfortellinger om Harriet Backer i Nasjonalmuseets audioguide
Spill med farger og lys
Harriet Backer (1845–1932) var en av Norges mest betydningsfulle kunstnere. Først og fremst malte hun interiørmotiver der det naturlige lysets virkninger og sterke, klare farger spilte en vesentlig rolle. Den norske kunsthistorikeren Andreas Aubert beskrev stilen hennes treffende da verket Blått interiør ble vist for første gang i 1883, som et maleri hvor «Hvert Atom er Farve».
Tidlig i karrieren satset Backer på å bli portrettmaler. Selv om hun i dag er mest kjent for interiørmotiver, fortsatte hun med portrettene gjennom hele karrieren. I utstillingen får du se et utvalg av disse, blant annet det eneste selvportrettet hun malte.
Private rom
Harriet Backer var spesielt opptatt av farger, lys og interiørene hun skulle male. Men også hvem hun skulle portrettere og hvor, var viktig for henne. Motivene og modellene i bildene var ofte fra hennes egen omgangskrets, men også fra helt andre miljøer.
Hun oppsøkte private hjem, små bondestuer og kalde kirkerom, og portretterte mennesker i deres vante, trygge og arbeidende omgivelser. En barnedåp, en vond avskjed, venner som spiller kort, en kvinne som syr fordi hun må, en annen som spiller piano for å underholde gjester.
Forbilde for en ny generasjon
At kunstverdenen var dominert av menn da hun etablerte seg som kunstner, tok Backer som en utfordring. I kvinnesaken markerte hun seg mer med hva hun gjorde enn hva hun sa, og måten hun banet nye veier innen kunst og samfunnsutvikling ble verdsatt av mange.
I tillegg til en betydelig karriere, fikk Backer en sentral posisjon i norsk kunstliv og bidro utover det å forvalte sitt eget kunstnerskap. I 1886 ble hun den første norske kvinnen som var med i en utstillingsjury, og hun var den eneste kvinnen i sin generasjon som var medlem av Nasjonalgalleriets innkjøpskomite.
I mange år drev hun sin egen malerskole i Kristiania, hvor Astri Welhaven, Charlotte Wankel, Harald Sohlberg og Nikolai Astrup var blant elevene.
Om utstillingen
Utstillingsturneen er et samarbeid mellom Nasjonalmuseet og Kode og er støttet av Sparebankstiftelsen DNB, Bergesenstiftelsen, H. Westfal-Larsen og hustru Anna Westfal-Larsens Almennyttige Fond, Yvonne og Bjarne Rieber, og Ragnhild Willumsen Grieg og Per Grieg Jr.
Utstillingen vises i Nasjonalmuseet høsten 2023, før den reiser videre til Nationalmuseum i Stockholm og Musée d'Orsay i Paris. Utstillingens siste stopp er Kode, våren 2025.
Utforsk utstillingen i 3D
Kontakt
Presseomtale
- A Norwegian artist obsessed with the interplay of light and architecture.
- Backer er fortsatt radikal.
- Med det sagt – å ikke vise barn og unge denne utstillingen er rett og slett en skam og frarøver den yngre generasjonen et lite stykke norsk kulturarv. Så her er det bare å valfarte til Backers verden.
- Utstillingens komplekse scenografi kunne hatt en tappende effekt på sitt publikum, men den oppleves heller som innkapslende og varm – lik de private sfærene Backer viet sitt kunstnerskap til.
- Når Nasjonalmuseets nye utstilling «Harriet Backer. Hvert atom er farge» er blitt en svært vellykket utstilling, handler det særlig om dette: at Harriet Backer ikke bare er en sjeldent spennende representant for en svært produktiv periode i norsk og internasjonal kunsthistorie, men en sjeldent god maler uansett tid og sted.
- Etter datidens rykter delte Harriet Backer det aller meste med Kitty Kielland – bortsett fra paletten og staffeliet. Nå vises en stor separatutstilling med Harriet Backers malerier på Nasjonalmuseet.
– Å komme inn i utstillingen er et lite sjokk. Den ene delen av Lyshallen der utstillingen vises, er innredet med vegger i ulike høyder og i mørke farger. Et intenst lys kommer oss i møte fra bildene.Kunstavisen 4.10.23
– Grundig presentasjon av en av Nordens fremste malere.NRK 3.10.23
– Her finner vi både hennes mest berømte bilder, men også bilder vi aldri før har sett. NRK Radio 2.10.23
– Høstens kunsthøydepunkter: Disse utstillingene bør du se.Aftenposten 15.9.23 (for abonnenter)