Ny utstilling i Søylerommet
Dette er en tidligere utstilling. Les mer om den nye utstillingen i Søylerommet her.
Blant verkene i Søylerommet er Fealty as Feint av Kara Walker (f. 1969). Slaveriet i USA danner mye av bakteppet for å forstå Walkers kunst.
As a black artist I can't do anything that would be simple. Whatever I do, it will always be political, quite simply because of our prior history.
Kara Walker, Schirn Kunsthalle Frankfurt, 2021
Walker er kjent for sine silhuetter av grufulle og voldelige historier fra tiden før den amerikanske borgerkrigen, ofte ispedd mytologi og folketro. I den monumentale tegningen «Fealty as Feint» vises også voldelige overgrep, men figurene vitner om en annen tid enn slaveriet. En mann til hest har på seg en rustning, sverd og skjold. En kvinne danner midtpunktet i bildet og trekkes i ulike retninger. Skissepreget gir tegningen en energi og tillater improvisasjon.
Underveis i utstillingsperioden ble verkene Jose av Alice Neel, Calla Lilies on Red av Georgia O’Keefe, Untitled (Transito de la sombra y penumbra de la Luna sobre la superficie de la Tierra) av Firelei Báez og Untitled av Agnes Martin skiftet ut med The Bridge av Joan Mitchell, No title av Eva Hesse og Fealty as Feint (a drawing exercise) av Kara Walker.
En samling i utvikling
Søylerommet er viet utstillinger med verk fra The Fredriksen Family Collection, en samling i kontinuerlig utvikling, med hovedvekt på kunstverk fra etterkrigstiden fram til i dag. Utstillingene vil endre seg etter som museet gjør nye utvalg og presentasjoner av samlingen. Søylerommet kompletterer museets egen samlingspresentasjon, og skiller seg ut med sin særegne utstillingsarkitektur. Kunstverkene utvider museets fortellinger om samtiden og vår nære fortid.
The Fredriksen Family Collection
The Fredriksen Family Collection er dedisert til Inger Katharina Astrup Fredriksen (1950–2006). Det første verket ble kjøpt inn i 2018. Samlingen danner grunnlag for Nasjonalmuseets utstillingsserier i Søylerommet.
Kurator samling og utstilling: Ingvild Krogvig, Stina Högkvist, Geir Haraldseth
Kurator formidling: Ingvild Åse Hammervoll
Prosjektleder: Marthe Tveitan