Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
  • 13. september 2024 kl. 17.00–22.00

Velkommen til en helaften i Nasjonalmuseet, med gratis inngang og et program med noe for alle!

Oslo kulturnatt er Norges største endagsfestival. I Nasjonalmuseet i år kan du blant annet få med deg flotte utstillinger, omvisninger i samlingsutstillingen, spennende foredrag, tegneverksted, korkonsert, DJ, broderiworkshop med mer. Villa Stenersen holder åpent og det er bare å glede seg!

Museet har gratis inngang for alle mellom kl. 17.00 og 22.00. Møt opp i god tid da det ikke vil være mulig å forhåndsbooke billetter.  

Se hva du kan få med deg denne kvelden:

Foredragskavalkade i Auditoriet

Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen

Kl. 17.30–18.15 
Harriet Backer og Kitty Kielland: Vennskap ved første blikk 

Harriet Backer og Kitty Kielland er tett knyttet sammen i norsk kunsthistorie.  
De møttes for første gang på en reise fra Kristiania til Tyskland i 1874. Begge hadde da bestemt seg for å bli kunstnere og skulle studere utenlands. I dette foredraget vil kurator ved Nasjonalmuseet, Vibeke Waallann Hansen, fortelle om hovedtrekk i deres karrierer med vekt på betydning av deres vennskap og kollegiale fellesskap.

Kl. 18.30–19.15 
Hun blir Anna-Eva Bergman 

I dette foredraget gir kurator formidling Ingvild Hammervoll en introduksjon til kunstneren Anna-Eva Bergman (1909–1987). Bergman var en tidlig norsk nonfigurativ og abstrakt maler som skapte bilder inspirert av lys og naturinntrykk. Under Kulturnatt kan publikum oppleve hennes monumentale malerier i utstillingen «Hun blir Anna – Eva Bergman» i Lyshallen. 

Kl. 19.45–20.30 
Mark Rothko. Malerier på papir 

Mark Rothko regnes som en av det tjuende århundres mest betydningsfulle kunstnere. I dette foredraget vil du høre mer om Rothkos liv og kunstnerskap og hans søken etter et særegent språk. Utgangspunktet for foredraget er den aktuelle utstillingen «Mark Rothko. Malerier på papir», som gir en unik mulighet til å se hans verker i nytt lys. Foredraget holdes av kuratorene bak utstillingen Øystein Ustvedt og Karianne Ommundsen. 

Kl .20.45–21.30
Foredrag: Å betrakte betrakteren

I dette foredraget blir du bedre kjent med installasjonsverket Narcissus Garden (1966 - ) av den japanske samtidskunstneren Yayoi Kusama (1929-) fra The Fredriksen Family Collection. Kusama er for mange kjent som installasjonskunstneren der prikker og «dots» er sentralt. Foredraget holdes av Karen Reini-Svensson, Kurator formidling ved Nasjonalmuseet.

 

DJ Nefertiti i Salongen

Foto: Leban Hussein

Kl. 17.00–21.45

Bli med og sving dansefoten til heftige rytmer under Oslo Kulturnatt!

Norsk-somaliske Idil tok DJ-navnet Nefertiti i 2009. Samme år bestemte hun seg for å bringe arabiske og afrikanske sjangere, som afrohouse, kwaito, highlife og kizomba til Oslos dansegulv. Som musikkformidler er hun i dag en anerkjent pioner som stadig skaper nye arenaer hvor afrikansk og arabisk musikk kan danses til.

I Nasjonalmuseet starter hun med rolige takter fra kl. 17, men øker tempo ut over kvelden. 

Portrettmesterskap i verkstedene

En gruppe på tre unge kvinner sitter smilende rundt et bord med tegnesaker
Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen

Kl. 17.00–21.45
Verksted A og B

Bli med på Nasjonalmuseets portrettmesterskap, og tegn deg selv, eller kanskje en venn? Velkommen til et verksted for alle aldre.  

Har dere en dårlig hårdag? Fine briller eller vakre øyne? Bruk det som inspirasjon! På flott tegnepapir kan dere utforske ulike teknikker og materialer, som fettstift, fargeblyanter og collage. I museets samling kan dere finne inspirasjon til portrettene. 
 
Vi oppfordrer alle til å henge portrettet sitt på veggen i verkstedet, og delta i mesterskapet. To heldige vinnere får et medlemskap til Nasjonalmuseet i premie.  

Drop-in-tegning i gipssalen

Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Kl. 17.00–21.00 
Rom 2 i samlingspresentasjonen

Bli med på en uformell tegneøkt med arkitekt og kunstner Francisco Braga. Her lærer du enkle tegneteknikker og får veiledning mens du tegner.

Det er bare å møte opp, her er det ingen påmelding. Passer for alle aldre.   

Ny utstilling i Søylerommet

Nærbilde av en klynge speilkuler
Nærbilde av speilkulene fra Yayoi Kusamas «Narcissus Garden» (1966 -). © YAYOI KUSAMA. Courtesy of The Fredriksen Family Collection. Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

17-00–22.00

Opplev den omsluttende installasjonen Narcissus Garden av den ikoniske japanske kunstneren Yayoi Kusama. Verket, som består av 1300 speilkuler, omkranses av malerier fra Hurvin Anderson, Michael Armitage, Louise Giovanelli, Yukimasa Ida og Kerry James Marshall.

Med en fot i vestlig kunsthistorie og en annen i samtiden, utvider verkene i denne utgaven av Søylerommet tradisjonelle motivkretser.

Omvisninger i samlingspresentasjonen

Påmelding: Infoskranken i vestibylen 

Bildet viser Bjarne Melgaards verk fra 1997, Lightbulb man.
«Lightbulb Man, Bjarne Melgaard, 1997» © Melgaard, Bjarne / BONO
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli / Morten Thorkildsen

Kl. 17.30 og kl. 18.45 
Omvisning: Hva er det med kunsten og kroppen? 

Kroppen har vært og er et sentralt tema i billedkunsten. I denne omvisningen ser vi nærmere på kunstneriske fremstillinger av kjønn og kropp, og hvordan idealer og normer har endret seg.

Bildet viser rom 2 på Nasjonalmuseet. I rommet ser man flere gipsstatuer laget etter antikke forbilder.
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

Kl. 17.30 og kl. 20.00 
Omvisning: Hva er det med kunsten og antikken?

Antikkens skikkelser, myter og symboler har vært et sentralt tema i kunsten gjennom historien. Vi ser på utvalgte verk og reflekterer over hvordan antikkens status og dens tolkninger har satt sine spor frem til vår tid.   

Bilde viser maleriet «Brudeferden i Hardanger» malt av Tidemand og Gude.
Foto: Børre Høstland / Nasjonalmuseet

Kl. 18.45 og kl. 20.00 
Omvisning: Hva er det med kunsten og musikken? 

Musikk og kunst inngår i et dynamisk forhold. I omvisningen ser vi hvordan musikk skildres og «brukes» i samlingspresentasjonens verk og som formidlingsgrep.  

 

Tatreez & te i Nasjonalmuseets bibliotek

Bildet viser en hånd som broderer et blomsterlignende bilde.
Foto: @grimasefoto

Kl. 18.15–21.15
Foredrag og innføring i palestinsk broderi

Vi inviterer til foredrag og innføring i palestinsk tradisjonelt broderi, tatreez.

Tatreez har dype røtter i palestinsk historie og kultur og det er vanlig å se broderiet på palestinske folkedrakter og andre tekstiler. Hvert område i Palestina har sine unike motiver og mønster. I 2021 fikk palestinsk broderi status som verdensarv hos UNESCO.

Gjennom foredrag vil du lære om utviklingen av håndarbeidstradisjonen i Palestina, og dens betydning for palestinsk identitet og tilhørighet. Du vil også få en praktisk innføring i tradisjonelt palestinsk korstingsbroderi (tatreez fallahi). Deltakerne på arrangementet kan velge mellom ulike motiver de ønsker å brodere. Under verkstedet vil Nasjonalmuseet servere te.

Ansvarlige for foredrag og verksted er: Samiha Nejmi, Kristin Sunde, Leila Resta og Gada Azam

Navnet Tatreez & Te er inspirert av instagramkontoen tatreezandtea som drives av amerikansk-palestinske Wafa Ghnaim. 

 

Oslo Fagottkor i Storsalen!

Bildet viser Oslo Fagottkor. To rekker med menn i hvit tskjorte med rosa sløyfe og solbriller, synger inn i mikrofoner.
Foto: Oslo Fagottkor / Jörg Wiesner

Kl. 19.15
Storsalen

Oslo Fagottkor, som selv omtaler seg som Norges lekreste homsekor, byr på en liten konsert med høy show- og humorfaktor.  

Koret, under ledelse av Therese Kinzler Eriksen, feirer i år 20-årsjubileum og fortsetter å bygge videre på sin merkevare; Humor, inderlighet og musikalsk kvalitet. 

Cellokonsert og urframføring med Tanja Orning

En stor skimrende sølvaktig måne, mot en dyp blå bakgrunn.
Anna-Eva Bergman, «N°11-1968 Grand rond», 1968 © Fondation Hartung Bergman/BONO

Kl. 20.00–20.30
I utstillingen «Hun blir Anna-Eva Bergman» i Lyshallen.

Velkommen til konsert med samtidskomponist og cellist Tanja Orning i utstillingen «Hun blir Anna – Eva Bergman». Under Kulturnatt fremfører Orning to verk dedikert til kunstneren; HOMMAGE À ANNA-EVA BERGMAN (2002/2010) og urframføring av et helt nytt verk inspirert av Anna-Eva Bergmans kunstnerskap.

Konserten spilles i utstillingen og varer i 30 minutter.  

Opplev Villa Stenersen og egen intimkonsert under Oslo kulturnatt! 

Hvitt hus med flatt tak i mørke, opplyst innenfra gjennom vinduer og glassvegg, Mørk blå himmel over huset og hagen.
Foto: Nasjonalmuseet/Børre Høstland

Kl. 17.00–18.45 
Opplev Stenersenfamiliens hjem tegnet av Arne Korsmo

Dyktige formidlere står klare til å bringe husets fortellinger til live. Her kommer en tett på dette viktige bygget i norsk arkitektur- og designhistorie.

Dette er et familiehjem og noen rom er små, derfor er det begrenset hvor mange besøkende som kan være inne samtidig. Regn derfor med en mulig, liten ventetid i kø.  

Kl. 19.00–20.00 
Konsert med Ames String Quartet

Kvartetten har et klassisk repertoar og har spesialisert seg på å skape musikk i mange ulike omgivelser. Denne kvelden spiller de i stuen, med den berømte glassveggen som ramme om musikken.

Musikere: Alexandra Peral og Saimi Kortelainen, fiolin, Meeri Mäenpää, bratsj og Elvira Göransson, cello.

NB: Det kreves gratis billett til konserten. Hent billett her.

Villa Stenersen ligger i Tuengen Allé 10 C. Du kommer deg dit med t-banelinje 1 til Vinderen eller 2 eller 3 til Borgen stasjon. Det er ca. sju minutters gange fra stasjonene til villaen.