En stor isbre velter frem mellom høye fjell. I front noen gamle trær, en liten figur og sauer gresser omkring.
Thomas Fearnley, «Grindelwaldgletscheren» (utsnitt), 1838.
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Målet for ph.d.-prosjektet “Thomas Fearnley and the Frozen Giant. The Grindelwald Glacier (1838) between Science, Imagination and Experience” er å utføre en case-studie av Thomas Fearnleys Grindelwaldgletscheren (1838) i et økokritisk perspektiv. Prosjektet søker å aktivere Fearnleys verk som et vitne fra «Den lille istid» i dialog med dagens klimakrise.

Grindelwaldgletscheren (1838) er et av Thomas Fearnleys (1802–1842) hovedverk og betraktet som et høydepunkt i norsk landskapsmaleri. Verket ble ervervet av Nasjonalgalleriet allerede i 1839 og var et av de første verkene av norsk kunst som ble innkjøpt til samlingen. Som et visuelt minne om den engang så mektige breen i de sveitsiske alper, står verket nå som et symbol på klimaforandring. En omfattende case-studie av dette hovedverket i norsk kunsthistorie er ikke blitt gjort tidligere.

Ph.d.-prosjektet fokuserer på tre problemstillinger: 1) Utforske Fearnleys valg av isbreen som motiv i sammenheng med utviklingen innen geologi og istidsteorier på begynnelsen av 1800-tallet. 2) Analyse av Fearnleys komposisjonelle valg i relasjon til et antroposentrisk versus et økosentrisk natursyn. 3) Undersøkelse av hvorvidt maleriet kan tolkes som et manifest for en personlig erfaring.   

Prosjektet utføres av stipendiat Trine Nordkvelle, veiledet av dr. Simon Baier (Universitetet i Oslo) og dr. Isabelle Gapp (University of Aberdeen). Kandidaten er en del av forskningsgruppen Environmental Art ved UiO og er tilknyttet Chryosphere and Climate Change Research Group ved University of Aberdeen.

Prosjektet er en del av Nasjonalmuseets samarbeidsavtale med Fredriksen Family Art Company. Funn fra forskningen vil bli inkludert i en kommende Thomas Fearnley-utstilling.

Les mer

Hør intervju med Trine Nordkvelle om prosjektet på Studio2 (5.12, tidspunkt 58.10)

Blyanttegningen viser en stor isbre som velter frem mellom to fjell. Foran breen ligger det steiner og lav vegetasjon.
Thomas Fearnley, «Grindelwaldgletscheren», 17. august 1835.
Foto: Nasjonalmuseet / Morten Thorkildsen