Slow looking – Kunsten å se sakte

Du kan bli overrasket over hva du oppdager om du bruker litt lenger tid på ett verk. Bli kjent med konseptet «å se sakte».

Tekst av Nora Alette Sandberg, redaksjonen

Å ta inn alle inntrykk fra et museum eller et galleri kan oppleves overveldende. Med mange verk og ulike rom i museet er det umulig å rekke over alt. 

Men hva skjer når man bruker fem minutter på et verk? Hva med 15 minutter eller en hel time? Det er dette, å dedikere tid til å se på ett verk, som er å se sakte.

  • Finn en benk, en stol eller et sted på gulvet som er komfortabelt. Beveg deg gjerne rundt verket, det kan gi ulike perspektiver.
  • Vær tålmodig. Kanskje oppdager noe ikke noe nytt med én gang. Forsøk å konsentrer deg om en detalj. Ha et åpent sinn. Om det er vanskelig, prøv å se på teksturen, fargene og formene.
  • Stol på deg selv. Tenk på førsteinntrykket du fikk og årsaken til hvorfor du valgte akkurat dette verket.
  • La øynene vandre over verket. Hodet ditt vil forsøke å skape sammenhenger i hva du ser. Disse sammenhengene kan være noe kunstneren har ønsket at du skal se, eller det kan være noe bare du legger merke til.
  • Vær oppmerksom på hva som foregår rundt deg, men ikke la fottrinn eller prating i museet stjele oppmerksomheten din. Vær oppmerksom på hvordan kroppen føles, hvordan hodet føles. Får kunsten deg til å slappe av, er det noe som irriterer deg, noe som gjør deg glad? Trigger den noen minner i deg?
  • Forsøk å oppsummere tankene dine. Dette kan være for deg selv, sammen med noen venner, eller kanskje med en fremmed som betrakter kunsten sammen med deg.
  • Gjør samme øvelsen med et annet verk, eller kanskje samme verk - med en gang, etter en kaffepause, eller kanskje en helt annen dag. Hvordan ser det ut når du ser på det igjen? Kanskje ser du noe annet en dag det regner? En dag du føler deg annerledes?

Å se sakte handler ikke om hva kuratorer, historikere eller kunstnere forteller oss om kunsten. Det handler om deg og kunsten. At du gir deg selv tid til å skape din egen oppfatning av kunsten. At det er du som oppdager detaljene, og hva de symboliserer for deg.

Velg noe som vekker nysgjerrigheten din

Skal du se sakte, må du også velge ut hvilke verk du skal se på. Du har ikke tid til å se alt sakte. Om du bruker 10 minutter på alle verkene som er utstilt i Nasjonalmuseet, er du nødt til å sette av over 1083 timer. Eller 12 timer i 90 dager. Eventuelt kan du bruke 3 timer hver eneste dag i et helt år, men da må du også se sakte på 18 verk hver dag.

Det viktigste er at du velger et verk du er nysgjerrig på. Kanskje dras du særlig mot et verk? Sett av tid til det verket du ønsker å bli bedre kjent med. Tid til å oppdage detaljer og symboler du kanskje ikke ser ved første øyekast. Hvor mye tid du velger å bruke på et verk er helt opp til deg.

Se etter detaljene i verket «Gullalderen»

En hage med blomster, frukttrær, vinranker, dyr og nakne par folder seg ut som et teppe for betrakterens blikk. Øverst til venstre troner en mektig borg på en klippe, kanskje er dette et slott? Enkelte av figurene er smykket med gullkjeder. Bak murene, i det grønne gresset, under frukttrær, omgitt av fredelige dyr, danser, bader og hviler nakne mennesker. 

Se etter detaljene på statuen «Papillon»

Florlette vinger, som en alv. Eller en sommerfugl. Grasiøs, smidig, sterk og uanstrengt. Hun framstår nesten vektløs, men er i virkeligheten blytung. En skulptur i marmor, denne lysende steinen som kan framstille hud, hår, øyenvipper og negler, rynker under føtter, folder i et klede. På veldig mange marmorskulpturer, hvis man går tett på, kan man se noen prikker rundt omkring på overflaten, noen små groper som ikke er hogget vekk.

Prøv «Slow looking» i Nasjonalmuseet

Utfordre seg selv til å oppdage verk i samlingsutstillingen og i Lyshallens «Gothic Modern. Fra mørke til lys». I utstillingen kan du oppleve et bredt spekter av uttrykk – fra grafikk og maleri til tegninger og skulpturer. 

Velg blant 200 verk av mer enn 60 kunstnere, hvor moderne kunst fra perioden 1875 til 1925 presenteres i dialog med kunst fra middelalderen. 

Nasjonalmuseet holdet åpent hele påsken.