Groschmedaljevinner 2018 – Einar Jarmund, Alessandra Kosberg og Håkon Vigsnæs
Les hele foredraget i anledning utdelingen av Groschmedaljen 2018 (pdf)
Siden etableringen i 1996 har Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL stått ansvarlig for mange ulike byggeoppdrag. For flere offentlige og en rekke private byggherrer har kontoret prosjektert rasteplasser, installasjoner, eneboliger, hytter, hoteller, leilighetskomplekser, interiører, skoler, barnehager, transformasjonsprosjekter og anlegg for administrasjon og høyere utdanning.
Prosjektene demonstrerer en kontinuerlig utforskning av romlige og formmessige sammenhenger. Flere av bygningene kjennetegnes av en klar fargeholdning og en særegen og kontrollert geometri i samspill med urban kontekst, klima og topografi. Komplekse byggeoppgaver, med motstridende krav og stramme rammebetingelser, er imponerende løst gjennom utviklingen av klare konsepter. Det ligger en sterk vilje bak kontorets arkitektur. Gjennom en 20-årsperiode har Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL opprettholdt denne høye ambisjonen og kraften som skal til for å produsere arkitektur på internasjonalt nivå.
De tre partnerne Einar Jarmund, Alessandra Kosberg og Håkon Vigsnæs får medaljen for en oeuvre som har hatt, og som fortsatt vil ha betydning for utviklingen av norsk arkitektur.
– Et stort ansvar
Vinnerne av årets Groschmedalje er opptatt av at arkitekturen skal være mer enn bare vakker.
– Noe av det du kan oppnå med arkitektur er å gjøre tilværelsen komfortabel. Å skape rammene for et godt liv. Det er et stort privilegium å få lov til å jobbe med, og et kjempestort ansvar, sier Einar Jarmund.
Partnerne Einar Jarmund, Alessandra Kosberg og Håkon Vigsnæs i Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL er vinnere av Groschmedaljen 2018.
Prisen gis til personer som på en vesentlig måte har fremmet kvaliteten på norsk arkitektur.
I sin begrunnelse skriver juryen blant annet at «det ligger en sterk vilje bak kontorets arkitektur». Gjennom 20 år har de opprettholdt den ambisjonen som skal til for å produsere arkitektur på høyt internasjonalt nivå, skriver juryen.
Alle målestokker
– Vi er opptatt av å bygge i forskjellige målestokker og dimensjoner, sier Håkon Vigsnæs.
Siden starten i 1996 har kontoret stått ansvarlig for mange ulike byggeoppdrag. Rasteplasser, boliger, komplekser, hoteller og skoler er bare noen av prosjekttypene.
– Det handler om å forstå livet, forstå samfunnet og skape best mulige rammer i små og store prosjekter. Å se hva folk trenger i hvert enkelt prosjekt.
– Heller interessant eller rart
– Det finnes ofte en veldig satt tanke om hva som er pent og stygt, sier Alessandra Kosberg.
Arkitektkontoret har på sin liste over målsetninger skrevet at «architecture ought to be interesting rather than pretty».
– Ved å heller fokusere på hva som er interessant eller rart eller annerledes, og hva arkitekturen søker å gjøre, kan noe nytt bli tenkt.
Jarmund/Vigsnæs ønsker at deres prosjekter skal fremstå som «sjokkerende selvfølgelige». Det høres kanskje ut som en selvmotsigelse, men arkitektur kan romme slike motsetninger, mener Jarmund.
– Hvis folk kan bli både sjokkert og overrasket, og føle at arkitekturen er relevant, at den har en form for tilhørighet, til naturen og til en historisk sammenheng, så tror jeg vi har lykkes.