Moderne maleri av kvinne ved snirklete trær som ser utover vannet
Axel Revold,«Sommernatt i Nordland», 1930.
Foto: Nasjonalmuseet / Jacques Lathion

Ta barna med på tur til steder hvor sentrale kunstnere har hentet sine motiver fra. Vis kunst fra stedet og gjør deres egne betraktninger underveis. Hvem vet, kanskje det bor en kunstner i poden?

Oslo – Akerselva, badepause og vafler hos Hønse-Lovisa

Akerselva er og har alltid vært en viktig kilde til inspirasjon, også for nordlendingen Thorolf Holmboe som rundt 1900 dreide sitt kunstnerskap mot mer realistiske byskildringer. Han malte flere bilder fra Oslos østkant og områdene langs Akerselva.

Idylliske Akerselva går som en livgivende åre tvers gjennom byen, fra Maridalsvannet og ut i Oslofjorden. Turen langs elvebredden er åtte kilometer lang, og du kan sykle eller gå fra nord til sør. For en skikkelig kickstart, ta buss eller trikk opp til Frysja, og begynn dagen med et forfriskende bad på en av Oslos populære badeplasser. Omtrent 4,5 kilometer videre nedover langs elva, er det på tide med en pause i det lille trehuset til Hønse-Lovisa. Her serveres blant annet nystekte vafler til lyden av brusende fossefall fra elva.

Akerselva byr på grønne lunger og et rikt fugleliv, i tillegg til spennende industri- og arbeiderhistorie hele veien ned til fjorden. Underveis kan dere se etter piletrærne som Holmboe lot seg fascinere av i 1907. Avslutt dagen slik den startet, nemlig med et deilig bad – denne gangen fra Sørenga, tett etterfulgt av en velfortjent is.

Thorolf Holmboe, «Gamle piletrær ved Akerselven», 1907.
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Jølster - med sykkel til gards hos Nikolai Astrup

Ta turen til billedkunstner Nikolai Astrups gård i Jølster, nær Førde. Her lagde han malerier, tegninger og grafikk sterkt preget av naturen og bygdemiljøet i området. Hjemmet ligger idyllisk til på sørsiden av Jølstravatnet, og er i dag gjort om til museum.

Sykle fra Skei sentrum til Jølstravatnet og Kjøsnesfjorden. Hvil øynene på de høyeste fjellene i Jølster og se Jostedalsbreen mellom fjellene innerst i fjorden. Sykle videre langs sørsiden av Jølstravatnet, og prøv fiskelykken. Vannet er kjent for å være et av Nord-Europas beste fiskesteder for ørret. Husk fiskekort.

Kvinne plukker rabarbra i frodig grunn
Nikolai Astrup,«Vårkveld i Jølster», 1926 (antatt)
Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen

I bakkene over Jølstravatnet ligger gårdstunet. Astruptunet regnes for å være mer enn et hjem. Det er Nikolai og kona, tekstilkunstner Engel Astrups, livsverk. Deres kjærlighet for landskapet og menneskene kommer til syne både ute og inne. Hagen og området rundt er nydelig opparbeidet av de to. Nyt stedet, kunsten og fjordutsikten før dere tar fatt på tilbaketuren.

Holmesund – kyststi i Sørlandets vakre skjærgård

Maler Kjerstin Øvrelid kom fra Hitra i Trøndelag, men malte mange av bildene sine fra opphold i Holmesund, en sørlandsperle nær Tvedestrand. Hun omtales som en fargelyriker, og bildene hennes består av spontane penselstrøk som nærmest oppløser naturens former. Lys- og fargespillet i bildene kan gi assosiasjoner til sørlandssomre – ville vekster mellom svaberg, sol, hav og måkeskrik.

Er du på Sørlandet i sommer, er kyststien ved Holmesund verdt et besøk. Vandre i Øvrelids sommerparadis og finn roen i det vakre landskapet her. Kyststien ble åpnet for få år siden av Jonas Gahr Støre, og er i dag en populær turtrasé for barnefamilier og andre som ønsker en lett tur. Rundturen er på knappe 2,5 kilometer og byr på slående vakker utsikt over Tvedestrandsfjorden. Nyt utsikten i landskapet Øvrelid hentet inspirasjon fra, mens barna leker i fjæra.

Når det er på tide å tusle tilbake, gå gjerne veien innom Staubø Kultursenter. Her serveres blant annet vafler og husets fiskesuppe i vannkanten.

Abstrahert blått hav og rød og gul himmel
Kjerstin Øvrelid, «Hav og rød himmel», 1978.
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Telemark - sensommerdag med jettegryter og epleplukk

Halfdan Egedius vokste opp i Kristiania, men tilbrakte mange somre i Bø i Telemark. Til tross for sitt korte liv, han døde bare 21 år gammel, rakk han å vekke oppsikt med sine mange stemningsfulle motiver fra Telemark.

I dag er Bø et yndet reisemål for barnefamilier. Området byr på kultur, badeland, utendørs klatrepark, kanoutleie og et stort nett av turer i fjell og mark. Her er det bare å velge og vrake! Men et lite tips: Spar gjerne besøket til sensommeren, når turismen er i ferd med å roe seg.

Mann på hvit hest som plukker frukt fra et grønt tre
Halfdan Egedius, «Sommer, Bø i Telemark», 1896.
Foto: Nasjonalmuseet / Jacques Lathion

Er du heldig, får du overnattingsplass på en av gårdene i bygda. Her kan barna hjelpe til med dyrestell og innhøsting av frukt og bær. Start dagen på gården med stell av dyrene, pakk sekken og ta for eksempel turen opp mot Folkestadåsene. Følg stien mot elvas høyeste foss, Høgfoss, og videre mot Langefoss med sine fine svaberg og spennende jettegryter.

Om dere har tid samme dag, gjør som Egedius kan ha malt her; plukk epler på en av de mange fruktgårdene i Telemark. Herfra er det bare å nyte sensommerkvelden.

Nordland - padling i vakre Vatnvatnet

Maleren Axel Revold vokste opp i Ålesund og Narvik, før han flyttet til Kristiania 13 år gammel. Ungdommens landskap skulle få stor betydning for hans kunstnerskap. Det fikk også hans tid i Paris, hvor han blant annet gikk i lære hos Henri Matisse. Revold ble oppfattet som modernist og fikk betydning for andre norske kunstnere. Ikke minst som professor ved Kunstakademiet i mer enn 20 år.

Mange forbinder nord-norsk natur med dramatiske kystlandskap og åpent hav så langt du kan se. Revold malte flere motiver fra kysten, men ser ut til å ha vært vel så opptatt av Nordlands indre fjordlandskap.

Lei kano fra et av de mange utleiestedene i området, padle på vakre Vatnvatnet innenfor Bodø, og del Revolds oppmerksomhet for naturen. Vatnvatnet er en Nordlands-perle, omgitt av vakker fjord, fjell og frodige daler på alle kanter. Husk å ta badepauser underveis på noen av de mange idylliske badeplassene. En drømmedag av de sjeldne!

Moderne maleri av kvinne ved snirklete trær som ser utover vannet
Axel Revold,«Sommernatt i Nordland», 1930.
Foto: Nasjonalmuseet / Jacques Lathion