Stor himmel og fjell ved kysten
Lars Hertervig, «Borgøya» , 1867.
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Både Vestlandet og Nord-Norge er kjent for sin storslåtte natur. Her er 5 reiseruter for deg som vil oppleve alt fra hvite strender og frodige daler til mektige fjell og vilter sjø.

Norge har en lang og rik tradisjon for å forevige vår vakre natur, først ført i penselen av landskaps- og friluftsmalere fra hele landet. Mange av dem var ivrige friluftsentusiaster selv og brukte naturen til rekreasjon, oppdagelser og selvransakelse.

Her har vi samlet et knippe reiseruter, hvor du kan vandre i kunstens spor og gjøre dine egne naturstudier i noen av landets vakreste omgivelser.

Les også: 5 spektakulære norgesreiser i sør, midt og øst

Tysvær: Til topps på Borgøya

Lars Hertervig var en mester på å gjengi følelsen landskapet skapte i ham.

– Han var en utrolig dyktig kunstner, mest kjent for bildene fra hjemstedet på Tysvær, forteller Eilif.

Til tross for en livshistorie preget av fattigdom og psykiske problemer, regnes han i dag som en av våre mest fremtredende kunstnere.

– Mens Dahls landskaper og Tidemands folkelivsbilder liksom er basert på jordnære studier av naturen, er det som om Hertervig med sitt lys og sine skyer viser oss noe mer åndelig. Det er ikke rart at så mange elsker bildene hans, sier Eilif. Blant de som har latt seg inspirere av Hertervigs landskapsmaleri er så ulike kunstnere som Rolf Nesch og Odd Nerdrum.

Stor himmel og fjell ved kysten
Lars Hertervig, «Borgøya» , 1867.
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Vestlandets glassklare lys og mektige landskap er noe for seg selv. Ta fergen fra Steinsvik eller kjør egen båt fra Stavanger eller Haugesund ut til lille Borgøy. Her venter en kort, men bratt rute rett til topps av Hertervigs Borgøy. Vel fremme er det bare å la seg bergta av den formidable utsikten over fjorden.

Husk gode fjellsko, rikelig med drikke og noe godt å bite i. Selv om turen er kort, er det en krevende kleiv å klatre opp - i alle fall i sommervarmen. Men utsikten er definitivt verdt det!

Bergen: En regntung vandring til Svartediket?

Ja, du leste riktig! Noen bergensere hevder at fjellene er på sitt vakreste når værgudene viser seg fra skyggesiden. Når regnet skyller over fjellene og gjør landskapet vått og rått.

Maleriet av Svartediket er regnet for å være Jacob Calmeyers mest karakterfulle verk. Kanskje nettopp på grunn av de sterke kontrastene mellom de nærmest truende fjellene og det friske gresset i forgrunn.

Mørkt vann foran fjelllandskap
Jacob Calmeyer,«Svartediket ved Bergen», 1831.
Foto: Nasjonalmuseet / Jacques Lathion

Heldigvis er fotturene i området alt annet enn truende. Svartediket byr på en rekke små og store fotturer. Ta buss eller bil til Svartediksveien, og spaser gjennom byfjellenes grønne daler. At terrenget her er like utenfor døren til mange heldige bergensere, er vanskelig å fatte.

Her har du ikke tid til andre tanker enn dem som opptar deg akkurat der og da - spennende terreng, frisk luft og vakkert vestlandsskue!

Jæren: Hvite stranddyner med Japan i tankene

Stavangerfødte Kitty Kielland er kjent for sin forkjærlighet for Jæren og hennes realistiske friluftsmalerier herfra. Hun malte jærkystens sandstrender, gresskledde åser, rolige elveløp og hemmelige siv. Ikke rart Kielland fant roen her!

Jæren er flatt, med steingjerder og et rikt landbruksliv. Her ligger også Norges lengste sandstrand, Orrestranden, som er verdt et besøk eller flere i løpet av livet.

– I dette verket ser vi en høy horisontlinje, diagonale linjer og speilbilde i vannet, som kan settes i sammenheng med japansk kunst, forteller Eilif og legger til at mange lot seg inspirere av japanske impulser på den tiden.  

Strendene her er sydlandsk vakre, men du er herved advart - bading uten våtdrakt er for de mest tykkhudede av oss. Her har du vidåpne Nordsjøen brusende rett inn, til stor glede for kitere, surfere og barn med knitrende drager.

Blåhimmel som speiles i vann i grønn myr
Kitty Kielland, «Torvmyr på Jæren», 1901.
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Nordland: En dramatisk klatretur til Norges nasjonalfjell

Maler Peder Balke var selv på en reise i Nord-Norge i 1831, en reise som førte til stor fascinasjon for de dramatiske landskapene.

– Som kunstner er Balke kjent for sine radikale landskapsbilder, utført i en fri, moderne teknikk. I én swoosh har han her fanget Stetinden. En radikalt moderne kunstner som har fortjent den store oppmerksomheten han har fått, også internasjonalt, de siste årene, sier Eilif.

Grått fjell som stiger ut av havet
Peder Balke, «Stetind i tåke», 1864.
Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen

I Balkes «Stetind i tåke» framstår fjelltoppen nærmest som et spir, der den i all sin prakt ruver over de rolige bølgene som skyller innover stranden. Faktisk ikke så langt fra virkelighetens dramatiske formasjon, bortsett fra at tinden ser ut til å være skåret rett av på topp.

Bli med på en guidet klatretur med start på parkeringsplassen ved Storelv. Turen tar rundt 12 timer og krever solide fjellsko, godt turtøy og klatreutstyr. Det siste får du utdelt ved turens start. Er du i god form og trives i høyden? Her har du et minne for livet!

Lofoten: Vandring til eventyrlige Ryten

Lofoten er et eldorado for alle som elsker storslått natur, og de mektige landskapene og enorme naturkreftene der kan umulig beskrives med ord. Lofoten må oppleves!

Norsk-nederlandske Betzy Akersloot-Berg var selv født og oppvokst på Østlandet, men startet sitt voksne liv som sykepleier og misjonær i nord. Det må ha vært her hennes umettelige lengsel etter havet startet.

– Akersloot-Berg var en dyktig maler, mest kjent for sine marinebilder. Hun var friluftsmaler, som betyr at hun malte bildene sine ute i landskapet, forklarer Eilif.

Selv om hun etter hvert flyttet til Nederland med sin mann, kom de tilbake til den nordnorske kysten så ofte de kunne.

Det er utallige flotte turer å velge og vrake mellom i regionen, og turen til spektakulære Ryten er en av dem. Går du ruten mot Ramberg, og deretter over Kvalvika, har du cirka en halv mil med eventyr foran deg. En tur med middels vanskelighetsgrad og storslått premie på slutten – nemlig vidunderlig utsikt over mektige fjell, frodige daler med små hvite strandperler innimellom. Vær så god, nyt!

Betzy Akersloot-Berg, «Fra Lofoten», uten år.
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland