Filminstallasjon
- Kunstner: Isaac Julien
- Datering: 2010
- Betegnelse: Filminstallasjon
Om verket
Ten Thousand Waves er et nøkkelverk i Isaac Juliens kunst. Videoprojeksjonen fletter sammen gamle myter og moderne tragedier i en spektakulær «videovev», som handler om overlevelse i globaliseringens tidsalder. Verket setter også opp en diskurs om motsetninger og likheter mellom fortidens og nåtidens Kina.
Hovedpersonen i Juliens verk er Mazu, en mytisk gudinne fra 1500-tallets Kina, som Julien lar sveve gjennom historisk tid og inn og ut av fortellingen. Man trodde at Mazu reddet unge sjømenn fra å drukne til havs, og hennes symbolske nærvær gir åndelighet til Juliens fortelling, hvor fire historier flettes sammen i en allegori om tvangsarbeid, folkevandring og utnytting over flere epoker. Rammeverket omkring fortellingen er det tragiske dødsfallet til 23 unge kinesiske gjestearbeidere i Morecambe Bay i Storbritannia i 2004. Mens de samlet inn hjerteskjell i fjæra, druknet arbeiderne da det flødde, og de ble fanget av høyvannet. Denne delen av fortellingen presenteres gjennom originale filmog lydopptak fra redningsforsøket.
For fortellingens andre del iscenesetter Julien 1500-tallets myte om unge sjømenn under Mazus beskyttelse i et fjellandskap i Kina. Han gjenforteller også scener fra den kinesiske svart/hvitt-filmen Gudinnen (1934), om en mor som tvinges ut i prostitusjon for å overleve; scenene gjenskapes i lysende farger, med en HD-skarphet som fra det 21. århundre. Julien bruker også det bølgende havet og Shanghais fremadstormende, kapitalistiske bybilde som symboler for de ulike aspekter av dagens Kina.
Tekst: Gavin Jantjes