Regjeringsbygningen
- Kunstner: Teigens Fotoatelier (Fotograf)
- Datering: Antagelig 1960
- Betegnelse: Fotografi
Om verket
I 1946, etter omjuryering av de fire premierte utkastene fra konkurransen om ny regjeringsbygning og avstemming i Stortinget, ble Erling Viksjø valgt som utførende arkitekt for Regjeringsbygningen. Viksjø arbeidet med prosjektet under betegnelsen Statens kontorbygning fram til 1949, da planene ble midlertidig stoppet av økonomiske årsaker. I 1952 ba Finansdepartementet Viksjø om å utforme et billigere utkast. Det nye forslaget besto av en høyblokk med rasterfasade, en treetasjes sideblokk mot Arne Garborgs plass og et lengre bygningsvolum langs østsiden av Grubbegata. Byggearbeidene ble igangsatt i 1956, med Høyblokka (1958) som første byggetrinn.
Fotografiet fra Teigens Fotoatelier viser bygningen sett fra Grubbegata, med kantinetilbygget i forgrunnen. Tilbygget ble oppført etter at Rikshospitalet (1825–42) av Chr. H. Grosch ble revet i 1959 og var ikke med i de første bygningspresentasjonene. I dette fotografiet har tilbygget derimot fått en framtredende posisjon. Kameravinkelen understreker samspillet mellom den høyreiste og nøkternt utformede høyblokka og kantinetilbyggets utkragede tak og store vindusflater. Den opprinnelige takavslutningen på Høyblokka, med det nyreformede heishuset og den lille toppetasjen med statsrådssal, er så vidt synlig på fotografiet.
På tilsvarende vis som i Viksjøs egne perspektivtegninger, gjengis regjeringsbygningen her uten stedlige referanser, bortsett fra Margaretakyrkan, som skimtes i bakgrunnen til høyre.
Tekst: Berit Johanne Henjum