Pepperkakehusutstilling: Fremtidens by

6. desember 2014–4. januar 2015

Siste helg!
Nasjonalmuseet – Arkitektur

Se alle bidragene her

Årets pepperkakehuskonkurranse handler om hvordan bygninger skal se ut om 100 år. Hvilke bygg og hus finnes i fremtidens by? Kanskje blir det som virker umulig i dag morgendagens arkitektur? Besøk utstillingen av pepperkakehus og se alle de fantastiske husene fra barn, ungdom, studenter, arkitekter og andre.

Vinner av Publikumsprisen 2014

"Vannland" av Linda Mork

Vi har talt opp stemmene i Nasjonalmuseet – Arkitektur og av totalt 220 stemmer gikk 48 til ”Vannland”, som med også 299 stemmer online blir vinneren av publikumsprisen på kr 1 000. Vi gratulerer! Slik beskriver vinneren sitt prosjekt: En verden der det kun er vann igjen, der energi hentes via store antenner trådløst fra verdensrommet. Mat dyrkes innendørs på grunn av stråling forårsaket av forurensing.


Juryert konkurranse

Nedenfor er vinnerene i fem kategorier i den juryerte konkurransen:

Barn t.o.m. 12 år

2. plass: "Raketthuset" av Tian Anker-Nilssen, 7 år

Huset er orginalt og bebodd av to vesener som på alle mulige måter hører til i fremtiden. Sjokoladebitene på toppen gir klare henvisninger til at dette huset når som helst kan ta av og forflytte seg dit det trengs. Proporsjonene og konstruksjonen er god, og er en verdig 2. plass i i kategorien.

Vinner: "Hus med sklie og stige", Emilie Eckroll, 11 år

Huset er svært godt konstruert; Peppernøtter løfter det sirkulære huset opp fra bakken, og frigjør viktig bakkeareale, som er brukt både til grønnsaksdyrking, basseng og solcellepanel. Den futuristiske formen og grunntanken i prosjektet knytter seg til 1970-tallet, men oppleves likevel relevant. Pynten er svært godt gjennomført.  

Skoleklasse - barnetrinn 

Vinner: "Color Hous" av Emilie, Fredrik, Lycke og Carl Fredrik fra 6B, Slemdal skole

Konstruksjonen er kompleks med et svevende tårn. Gruppen viser en forståelse for proposjoner og har en stor grad av orginalitet både i konstruksjonen og i bruken av pynt. Tennisbanen på taket vitner om en aktiv fremtid.

Skoleklasse - Ungdomstrinn

Vinner: "Vi koloniserer verdensrommet "av Magnus Kraumacher, Jana Weber, Matthias Supke, Tima Novy med hjelp av Caroline Klepser (AKS), 10. klasse, Den norsk-tyske bikulturelle skole

Klart mål og høyt ambisjonsnivå preger bidraget.  Proposisjoner og komposisjon utmerket prosjektet hvor særlig den geodetiske domen er imponerende i sin tekniske utføring. Bidraget har en fin presentasjon som følger med, hvor de fire element-husene forklares; Disse kunne gjerne ha kommet tydligere frem ved hjelp av pynt i bidraget. Pynt og dekorasjonen oppleves som en funksjonell og forklarende del av visjonen av fremtiden i verdensrommet.

Profesjonelle - Studenter/Arkitekter

Vinner: "En fremtid med bismak" av Anne Sørseth, student på Designinstituttet

Metabolist-bevegelsen i Japan har i Sørseths bidrag fått en ny aktualitet i fremtidens arkitektur. Bruken av pynt er gjennomført . Bygget oppleves som solid og godt konstruert; Denne kan bygges oppover i det uendelige og kan være svaret på en mulig overbefolkning.

Alle andre som baker

Juryen klarte ikke å kåre én vinner i denne kategorien, og har delt førsteplassen på to pepperkakehus. Begge behandler temaet for årets konkurranse på et elegant sett, men bidragene kommer opp med to svært ulike svar.

Delt vinner: "Allkirken – en kirke for alle religioner", Jo brochmann, Ragnhild Brochmann og Leif Bond.

Bidraget bærer gjennom sin intrikate og fargerike pynt og dekor et sterkt håp for fremtiden; Allkirken favner om mange ulike stiluttrykk som presenteres på et sjarmerende og menneskelig vis. Et allkunstverk.

Delt vinner: "Vannland" av Linda Mork

Komposisjonen er kompleks og komplisert. En dystopisk og orginal tolkning av verden i fremtiden utført med presisjon og stor teknisk dyktighet. Det grønne vannet i bidraget skvulper fremdeles og understreker grunnstemningen i ”Vannland”.
 
I tillegg har vi i år en spesialkategori:

Hederlig omtale: "Soloppgang" av Stine W. Goksøyr, Marie H. Hortemo og ass. Simon H. Andresen

Huset er som et kunstverk med blinkende sol lys som treffer bygget. Bruken av materialet som er ujålete og vakkert gjør at denne utmerket seg som et kunstnerisk og poetisk bidrag .  

Juryering

En fagjury har kåret vinnere i fem kategorier:

  • Barn t.o.m. 7. klasse (eller t.o.m. 12 år)
  • Profesjonelle arkitekter, konditorer eller arkitekt/designstudenter
  • Alle andre mennesker som baker
  • Skoleklasse: Barnetrinn
  • Skoleklasse: Ungdomstrinn og videregående

Juryen bestod av:

  • Giambattista Zaccariotto, arkitekt med spesialfelt byutvikling/urbanisme
  • Anne Marit Lunde, Arkitekt og kurator ansatt i Nasjonalmuseet – Arkitektur
  • Kristine Kittelsen, produktsjef for konditorfarger og kakepynt hos Idun

Henting, knusing og spising

Pepperkakehusene kan hentes lørdag 3. januar 2015 i museets åpningstid. Vi inviterer til pepperkakeknusing og spising søndag 4. januar kl. 15.00. Hus som ikke er hentet blir knust og spist!

Hold deg oppdatert med nyheter om våre utstillinger og arrangementer.

Motta nyhetsbrev