Krohg_Kampen.jpg
Christian Krohg, «Kampen for tilværelsen», (utsnitt), 1889. Foto: Nasjonalmuseet / Jacques Lathion

Søndagsomvisning: Kunstnernes jul

3. desember 2017
14:00–15:00

Nasjonalgalleriet

Omvisningene denne søndagen belyser myter og virkelighet knyttet til julefeiringen og at det er mange som av ulike grunner ikke feirer jul på tradisjonelt vis.

Du kan velge mellom fire stasjoner med fire kunstnere og fire omvisere: Peter Paul Rubens, Adolph Tidemand, Christian Krohg og Edvard Munch. Temaene rullerer hvert 15. minutt med 10 minutts varighet.

15- og 1600-tallskunstnere som Rubens er kjent for frodige bilder som representerer nytelse og overflod av livets goder, noe mange forbinder med julen. Adolph Tidemands «Juleskikk» viser både kjente og glemte juletradisjoner og minner om båndene tilbake til våre hedenske røtter. Christian Krohgs «Kampen for tilværelsen» handler ikke om julen, men viser kulden, nøden og de sosiale ulikhetene i samfunnet som blir spesielt hjerteskjærende for oss i juletiden.

Flere skandinaviske kunstnere tilbrakte julen i Paris og Berlin i 1880- og 1890-årene, og da møttes de gjerne til fest. Edvard Munch er den som tydeligst forteller om sin personlige jul gjennom bevart korrespondanse og dagboknotater. Vi får innblikk i alt fra bohemens julaften på bordell til varme julehilsener og store pakker med mat og gaver sendt til tanten Karen og søsteren Inger.

Omvisningene starter kl. 14.00, 14.15, 14.30 og 14.45 fra alle fire stasjonene i Nasjonalgalleriets 2. etasje:

• Peter Paul Rubens: Langaardsalen (rom 19)

• Adolph Tidemand: Rom 15

• Christian Krohg: Oppstart i trappehallen med «Kampen for tilværelsen», videre via rom 16 og 17

• Edvard Munch i Munch-salen: Rom 7

 Velkommen!

Arrangementer 46 58 ./9Swp1O2b.ips no/utstillinger_og_aktiviteter/arrangementer/ MenyplasseringHovedmeny Overstyr URL#activities Dette er en aktivitetsrotmappetrue 2

Relatert innhold