Eventyrskogen, ca. 1903

Olje på lerret, 79 x 106,5 cm
NG.M.02237

Seks barn med ryggen til oss står og ser innover mot en tett, grønn skog. Iført tidstypiske drakter og hatter holder de hverandre i hendene. Avstanden til skogen er fremdeles trygg. Men selv om det er midt på lyse dagen og ingen mørke skyer som truer, er det ikke godt å vite hva en slik skog kan inneholde. Veien foran dem forsvinner inn i skogen – skal de tørre å følge den?

Barna blir bindeleddet mellom oss betraktere og den mystiske skogen, samtidig som de har en viktig kompositorisk betydning i Munchs maleri.

Barnevennlig Munch

I 1903 ble Edvard Munch anmodet av doktor Max Linde om å utføre en utsmykning til hans barns værelse i familiens villa i Lübeck. Da Munch i desember 1904 presenterte motivene for Linde, falt de ikke i god jord. Legen fant motivene med kyssende og dansende par litt vel «voksne» for plassering i et barneværelse. Ett unntak var kanskje motivet med tilknytning til «eventyrskogen», men heller ikke dette ble ervervet av Linde. «Linde-frisen»s malerier endte dermed på ulike steder.

Oppdrag fra Freia sjokoladefabrikk

Eventyrskogen som motiv hadde Munch arbeidet med siden sommeren i Åsgårdstrand i 1903. Han beskjeftiget seg videre med det blant annet i den såkalte «Freia-frisen». Den ble utført etter oppdrag fra direktør Johan Throne Holst til sjokoladefabrikken Freias 25-års jubileum i 1923.

Eventyrskogen er en testamentarisk gave fra Alfred Larsen i 1951.

Utforsk Eventyrskogen i Nasjonalmuseets digitale samling