Edvard Munch og «Skrik» i Nasjonalmuseet

Nasjonalmuseet i Oslo har verdens viktigste samling av Edvard Munchs (1863–1944) mest berømte malerier, blant dem det ikoniske «Skrik». Nasjonalgalleriets unike Munch-rom huser permanent 15–20 av kunstnerens verk.

Her finner du de tidligste versjonene av Skrik (1893), Madonna (1894–1895), Pikene på broen (ca. 1901), Livets dans (1899–1900) og  Det syke barn (1885–1886). Disse verkene griper tak i publikum, med sin hensynsløse ærlighet og dyptgående humanisme. Ingen andre steder kan Munchs kunst oppleves med samme intensitet som i Nasjonalgalleriet, hvor kunstnerens sentrale temaer og motiver er samlet til en storslagen frise.

Skrik

Edvard Munchs ikoniske Skrik fra 1893 ble gitt i gave til Nasjonalgalleriet i 1910. I dag er verket et av kunsthistoriens mest berømte malerier, på lik linje med Leonardo da Vincis Mona Lisa (1503) og Van Goghs Solsikker (1888). De færreste kunstverk har inspirert filmskapere, karikaturtegnere og andre kunstnere i like stor grad som Skrik. Maleriet er et radikalt og tidløst uttrykk for menneskets redsel.

Munch satt i kontekst

Munch står ikke isolert. I naborommene i Nasjonalgalleriet presenteres hans forgjengere og samtidige kunstnere. Her får man forståelse for hvordan kunstnergeniet Edvard Munch ble til, hvilke kunstneriske innflytelser han fikk og kunstnermiljøet han var en del av.

For den som vil oppleve mer av Munchs senere kunst, anbefales Munchmuseet, som eier kunstnerens omfattende dødsbo og KODE, Kunstmuseene i Bergen. Munchs hus i Åsgårdstrand og snart også sommerhuset i Hvitsten, begge en times kjøretur utenfor Oslo, tilbyr magiske opplevelser av Munchs verden og landskapene som inspirerte han hele livet.