Samlinger og forskning

Kunst

Silvie og Chérif Defraoui

Sveitsiske Silvie Defraoui jobbet sammen med sin mann Chérif inntil hans død i 1994. Ekteparet er pionerer innen videokunst og har hatt stor påvirkning på den sveitsisk-franske kunstscenen.

© Silvie og Chérif Defraoui, Les Puits, 1992, videoinstallasjon

De benytter seg av funnet fotomateriale som ofte settes sammen i fragmentariske videoinstallasjoner. Silvie Defraoui arbeider kontinuerlig med parets overordnede prosjekt som de har kalt Archive du Futur (Fremtidsarkiver); et voksende arkiv som inneholder alle arbeidene som skapes.

Verket Les Puits (Brønnene) fra 1992 består av en filmprojeksjon på en sirkulær formasjon av sand og salt på gulvet. Vi ser ned i en brønn, og kameraet zoomer etter hvert inn mot kildevannet i bunnen. Vannet piskes opp, og bildefragmenter av hodeskaller, motiver fra malerier, figurer, planeter og dekorative silhuetter farer forbi. Noen av bildene er gjenkjennbare, mens andre er mer abstrakte. Kanskje er de ulike frekvensene ordnet etter temaer, men som menneskets erindringsaktivitet bærer de preg av en fragmentarisk hukommelse. Brønner er ofte brukt som bilde på kunnskapskilde, en nokså bunnløs kilde av minner og historie som ikke alltid viser seg i en faktisk tidslinje, men som også er gåtefull, undrende og poetisk.

Silvie Defraoui er født 1935 i St. Gallen i Sveits. Hun bor og arbeider i Sveits og Spania.


Randi Godø