Samlinger og forskning

Kunst

Else Marie Hagen

Else Marie Hagen arbeider konseptuelt med fotografi, objekter og persepsjon.

© Else Marie Hagen, Cover, 2010, installasjon

Utfordringen som ligger i romlighet og stedsspesifikke muligheter er et vesentlig grep som kommer sterkt til syne i installasjonen Cover fra 2010. Rommet preges av et blekrosa høyglanset podium formet som en L. Det er svøpt med papir i samme rosa farge og bryskt revet opp i den ene enden.I hver ende av podiet henger fotografier, delvis og helt pakket inn i det samme rosa papiret som er svøpt rundt podiet.

I fotografiet er samme podium avbildet med en modell lett vaklende på kanten, noe som viser at dette er en catwalk. Modellen står med lukkede øyne og rufsede lag på lag-påkledning. Dette skaper uhygge i en tilsynelatende rolig pastellrosa og hudfarget omgivelse. Vi ser at den subtile opprivningen av både modellens klær og papiret på catwalken danner en anspent konflikt mellom det tildekkede og det opprivende. Sammensetningen av fotografi og skulpturelle objekter, som begge relaterer seg til hverandre på flere nivåer, gir betrakteren muligheter til å forholde seg til Hagens dobbeltheter og avspeilinger av velkjente tema.

Hagen benytter seg av de samme virkemidlene som moteindustrien bruker i sine subtile reklamer eller iscenesatte visninger. Oppfatningen av oss selv som menneske preges sterkt av denne bransjens påtrengende, men likevel skjulte kommunikasjon i samfunnet.

Else Marie Hagen er født i Stavanger i 1963. Hun bor og arbeider i Oslo.


Randi Godø