Samlinger og forskning

assume vivid astro focus (avaf)

Den fransk-brasilianske gruppen (Eli Sudbrack og Christophe Hamaide-Pierson), som arbeider under pseudonymet avaf, legger til rette for sosiale situasjoner i kunstinstitusjoner og museer.

© assume vivid astro focus, assume vivid astro focus VIII, Crushed Cigarette Packs, Ceiling Cocktail, Garden X, 2004/2010, installasjon

Labyrinter av fargerike ganger og rom forbundet med skjulte døråpninger danner møtesteder der formalitetene forbundet med et utstillingsbesøk kan erstattes av mer avslappede omgangsformer.

Overdådige, stensilerte tapeter signaliserer at installasjonen dreier seg om å ha det gøy. Det å ha det morsomt forstås som et positivt utgangspunkt for nye personlige møter. Ved å sprøyte noe gøyalt inn i de formelle kulturritualene på utstillingsåpninger og kulturarrangementer, sprenges det kjølige forbeholdet som normalt preger betrakternes forhold til kunstverket og gallerirommet. Publikum tilbys masker for å gjøre det lettere for dem å slippe seg løs. Maskene nøytraliserer det personlige og får alle til å se like ut, samtidig som folk ikke risikerer å tape ansikt.

avaf har laget scenerier for poparrangementer og designet festlokaler for biennale- og gallerivernissager. Installasjonene deres er inspirert av de brasilianske sangerne Jorge Ben og Gilberto Gil og fungerer som rammer for opptredener, filmvisninger og fester. De søker en annen rytme enn det rent konseptuelle eller rasjonelle rammeverket i postmoderne installasjoner. Men installasjonene er ikke blott til lyst. avafs spektakulære og energiske installasjon er laget med tanke på en offentlig sammenkomst eller et møte. Intensjonen er å si noe om politikk som både handler om glede og om å utvide bevissthetens horisonter gjennom en sanselig overdose.

assume vivid astro focus er en New York-basert kunstnergruppe.

Gavin Jantjes