Samlinger og forskning

Arkiv

Sportsmote hos Molstad

 

Molstad & Co ble grunnlagt av Edvard Molstad i 1883 som kjoletøyforretning i Kristiania. Etter få år ble virksomheten utvidet med enkelte importerte konfeksjonsvarer. 

Tidlig hadde forretningen ambisjoner om sterk vekst og satset friskt på markedsføring.  Gjennom illustrerte varekataloger, store annonser, spennende vindusutstillinger og iøynefallende plakater, vekket de interesse landet rundt.  

I elegante lokaler i Kongens gate 22 kunne kundene studere de siste modeller fra Paris, gjøre sine bestillinger og foreta prøver i egne prøvekabinetter etter utenlandsk mønster.

I 1914 hadde Molstad 150 syersker ansatt, i tillegg til 200 som drev med hjemmesøm.  Bestillingssøm var et satsningsområde og Molstad kunne i følge reklamen:
”… udføre bestillinger, som staar fuldt paa høide med udenlandsk arbeide, hva snit og elegance angaar- og til meget billigere priser.”

Plakaten over befinner seg i Molstad-arkivet, et av Nasjonalmuseets mange privatarkiver. Den viser sportsmoten i 1924, og er fra en tid hvor kvinnefrigjøringen var fremtredende og kvinnemoten revolusjonert. 

På 1920-tallet begynte kvinnene å jobbe, de drev med sport, kjørte bil og reiste. Det var viktig at den moderne kvinne kunne bevege seg fritt. Den nye moderne kvinnen hadde kort hår, enkle kjoler og fikk bedre selvtillit. For første gang i moderne historie ble skjørtene korte, etter hvert krøp de helt opp til knærne.

Du kan lese mer om Molstad & Co i boken Mote : trender og designere Oslo 1900- 2000 av Anne Kjellberg (2000).