Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

Hva foregår i kulissene når vi lager en vandreutstilling?

Publisert 08.04.14

Det er tidlig morgen i Yorkshire, sola har ennå ikke stått opp. Kunstnerduoen Karoline Hjorth og Riitta Ikonen klatrer oppover en skråning. Med seg har de en modell og to assistenter som samler materiale fra naturen. Den siste i gruppen er vår kameramann, Nicholas S. Hellsegg. Han filmer og fanger prosessen hvor Karoline og Riitta bekler modellen med naturkreasjoner, finner et perfekt sted og fotograferer. Kamera går!

Les mer

Sol ute, sol inne

Publisert 27.03.14

Fornemmelse av vår får du ikke bare i solveggen, men også i Nasjonalmuseet.

Les mer

Turist i egen by

Publisert 25.03.14

Søndag 27. april inviteres alle i Oslo til å oppleve byen gratis. Alle som møter opp i Oslo rådhus (inngang fra Borggården) denne dagen mellom kl. 9.00 og kl. 15.00 vil få utdelt et gratis Oslo-pass.

Turist i egen by er et arrangement for Oslos befolkning, som arrangeres av Oslo kommune og VisitOSLO i samarbeid med Ruter og Oslos museer og attraksjoner. Målet er at du som bor i byen, skal bli en god ambassadør for hovedstaden og en kunnskapsrik vert for gjester fra inn- og utland.

Les mer

Filmdager i Kunstindustrimuseet

Publisert 11.02.14

I forbindelse med utstillingen «Design og mote. Norge 1814» inviterer vi til filmdager i museet. Filmprogrammet favner hele utstillingens tidsspenn, fra midten av 1700-tallet til 1840-tallet. Med tidens design og mote som bakteppe formidles periodens historiske drama.

Les mer

La deg friste av våre 1814-suvenirer

Publisert 19.03.14

I forbindelse med Grunnlovsjubileet tilbyr vi et bredt utvalg suvenirer knyttet til 1814 i museumsbutikkene i Kunstindustrimuseet og Nasjonalgalleriet.

Les mer

Kunstsalong: Frigjørende møbeldesign

Publisert 18.03.14

Vi inviterer til kunstsalong i Café Solliløkken i Kunstindustrimuseet, torsdag 3. april kl. 17.30.

Les mer

Miniforedrag og omvisning: 2014 møter 1814

Publisert 18.03.14

Møt den svenske kuratoren Clara Åhlvik og hør hennes refleksjoner om design og mote som formidler av komplekse meninger og ytringer i Kunstindustrimuseet 23. mars.

Les mer

Kjedekjolen som har reist landet rundt

Publisert 18.03.14

Skoleutstillingen «Kryp, køntri og spaceinvaders» har vært ute på turné siden 2012. I utstillingen blir elevene kjent med Arne & Carlos, og får utforske deres kreative univers.

Les mer

Performance blant modernistisk skulptur

Publisert 17.03.14

«Dirrende, insisterende, ordløs». Slik beskriver Klassekampens Simon Stranger møtet med Aase Texmon Ryghs skulpturer i Museet for samtidskunst. Det blir ikke mindre intenst til helgen, når Jennie Bringaker presenterer sin tolkning.

Les mer

Protestsanger på jukebox

Publisert 17.03.14

Et av det mest omtalte verkene fra siste «documenta» har blitt kjøpt inn av Nasjonalmuseet. Snart kan du oppleve Susan Hillers lydinstallasjon med hundre protestsanger i utstillingen «Grip Friheten! Take Liberty!» som åpner 10. april i Museet for samtidskunst.

Les mer

Arkitektur i kjølvannet av nordisk bistand

Publisert 17.03.14

Den nordiske utstillingen ved biennalen i Venezia 2014, «FORMS OF FREEDOM. African Independence and Nordic Models», undersøker og dokumenterer hvordan moderne nordisk arkitektur inngikk som en vesentlig del av Nordens bistand i det østlige Afrika på 1960- og 70-tallet.

Les mer

En røverhistorie

Publisert 04.03.14

Bygningen som i dag huser Nasjonalmuseet – Arkitektur ble opprinnelig bygget som en bank, den aller første banken i Christiania (Oslo). Men i 1835, få år etter at bygget var ferdig, ble banken ranet.

Les mer

8. mars – et møte med kvinnelige skipionerer

Publisert 03.03.14

I forkant av kvinnedagen besøkte Netten Grav (86 år) og Babben Enger (74 år) skiutstillingen «Løype» og snakket om sine opplevelsesrike liv i skisporet.

Les mer

Visualisering av samlingene

Publisert 18.02.14

Samlingen er blitt en levende figur. Modellen nedenfor gir deg anledning til å undersøke billedkunsten vår på en inntil nå uprøvd måte.

Les mer

«Klassisk Christiania» kompletterer bildet av 1814

Publisert 18.02.14

Den siste av Nasjonalmuseets historiske grunnlovsutstillinger åpnet lørdag i Nasjonalmuseet – Arkitektur. «Klassisk Christiania» gir et innblikk i den forvandlingen Christiania gjennomgikk etter at byen plutselig ble hovedstad i 1814.

Les mer

Vinterferietilbud: «Romskipet Jorden og platonske legemer»

Publisert 18.02.14

23. februar kl. 13.00–15.00 inviterer vi til familiesøndag i utstillingen «Far-out Voices» i Nasjonalmuseet – Arkitektur. I atelieret kan barn og voksne boltre seg med geometriske konstruksjoner.

Les mer

Omvisning, workshop og foredrag 8. og 9. mars

Publisert 18.02.14

I forbindelse med kvinnedagen inviterer vi til to innholdsrike dager i Kunstindustrimuseet.

Les mer

Kunstsalong

Publisert 18.02.14

I forbindelse med grunnlovsutstillingen «Design og mote. Norge 1814» inviterer vi til samtaler om utstillingens ulike tema i Café Solliløkken. Samtalene belyser utstillingens historiske relevans og aktualitet i møte med fagfolk innenfor ulike miljøer.

Les mer

«Under 40. Ung norsk arkitektur 2013» på film

Publisert 14.02.14

En skreddersydd bolig som forholder seg til kroppens form og bevegelser, sveising på kaia i Trondheim og besøk i en nomadeinspirert bolig (Njalla) på Youngstorget i Oslo. Dette er noe av det du får se og høre om i kortfilmen som Nasjonalmuseet produserer i forbindelse med vandreutstillingen «Under 40. Ung norsk arkitektur 2013».

Les mer

Tom Sandberg

Publisert 07.02.14

Det er med stor sorg vi mottok meddelelsen om at Tom Sandberg gikk bort den 5. februar. Med hans bortgang har vi mistet en av Norges fremste internasjonalt anerkjente fotografer.

Les mer

Grunnlovsjubileet på turné

Publisert 04.02.14

Nasjonalmuseet viser flere utstillinger i anledning grunnlovsjubileet i 2014. Vandreutstillingen «I Nasjonalmuseets blindsone» er snart klar for første stopp: Nasjonalmuseet – Arkitektur!

Les mer

Oslo bymodell fra 1930 frem i lyset

Publisert 03.02.14

I september åpner vi ny permanent utstilling i Nasjonalmuseet – Arkitektur. Byplansjef Harald Hals' over 30 kvadratmeter store Oslo-modell fra 1930 blir nå satt i stand så den kan være med i utstillingen.

Les mer

Norsk arkitektur i Bucuresti

Publisert 30.01.14

Nasjonalmuseet for samtidskunst i Bucuresti var fylt til trengsel av et ungt og entusiastisk publikum da vi åpnet vår internasjonale vandreutstilling med norsk samtidsarkitektur 23. januar.

Les mer

Lys og varme i KjARTanistan

Publisert 04.02.14

Med snøfnugg i håret og is i barten strømmer Osloborgere til Slettemark-utstillingen i Museet for samtidskunst for litt lys og varme.

Les mer

Avslutningsfest for «KjARTan Slettemark. Kunsten å være kunst»

Publisert 03.02.14

Søndag 23. februar kl. 15.00 inviterer vi til fest med konsert og motevisning i Museet for samtidskunst på utstillingens siste dag.

Les mer

Drømmen om OL-gull

Publisert 30.01.14

Store stjerner har også en gang vært små. Drømmen om OL-deltagelse har nok vært en viktig del av motivasjonen for mange toppidrettsutøvere. Kjell Aukrust var 8–9 år gammel da han hoppet i Sandeggbakken i Alvdal på slutten av 1920-tallet.

Les mer

Se alle jubileumsutstillingene med én billett!

Publisert 22.01.14

Kjøp Norge 1814-passet og få adgang til alle våre utstillinger i forbindelse med grunnnlovsjubileet.

Les mer

Åpning av «Design og mote. Norge 1814»

Publisert 22.01.14

Søndag 2. februar åpner utstillingen for publikum i Kunstindustrimuseet, St. Olavs gate 1

Les mer

Siste sjanse til å se «Inside Outside Architecture»

Publisert 20.01.14

Til helgen er det siste sjanse til å få med seg utstillingen i Museet for samtidskunst. Den viser verk av unge kunstnere fra inn- og utland, som tematiserer arkitektur i kunsten.

Les mer

Skientusiast? Legg løypa innom Nasjonalgalleriet

Publisert 17.01.14

Lidenskapelige skiløpere, birkebeinere, trauste markatravere og sportsinteresserte tilskuere anbefales å besøke den lille skiutstillingen «Løype!» i Nasjonalgalleriet i vinter.

Les mer

Vi søker unge til å delta i Plot/Oslos råd!

Publisert 20.01.14

Plot/Oslo er en kunstklubb for unge mellom 15–25 år som har lyst til å bli kjent med samtidskunstscenen.

Les mer

Nyhetsbrev for lærere

Publisert 17.01.14

I Nasjonalmuseet arbeider vi kontinuerlig med å gjøre våre tilbud til skoler og barnehager enda bedre. Vi lanserer nå et nyhetsbrev spesielt for de som arbeider med barn og unge.

Les mer

Grunnlovsmarkeringen

Publisert 06.01.14

I samband med grunnlovsjubileet viser Nasjonalmuseet fem utstillingar: tre historiske utstillingar under fellestittelen «Norge 1814», og to samtidskunstutstillingar.

Les mer

Samtale om kunstens plass i arkitektur

Publisert 07.01.14

Lørdag 25. januar kl. 15.00 i Museet for samtidskunst inviterer kurator Sabrina van der Ley til samtale med Henrik der Minassian (direktør ved ROM) og Markus Richter (direktør ved 0047) for å snakke om kunstens plass i arkitekturen.

Les mer

Forskningspris for utstillingsarbeid

Publisert 07.01.14

Nasjonalmuseets seniorkurator Frode Ernst Haverkamp er tildelt Forskerforbundets Hjernekraftpris for sitt arbeid med utstillingen «Åpning mot det hellige. Gylne glimt fra Nederlandenes renessanse».

Les mer

Nordlyset før fotografiets tid

Publisert 06.01.14

Det er stor interesse for nordlyset og fotografiske gjengivelser av dette fantastiske naturfenomenet. Vi har funnet fram noen tidlige gjengivelser av aurora borealis fra museets grafikksamling.

Les mer

Siste sjanse til å oppleve «Louis Kahn – The Power of Architecture»

Publisert 06.01.14

Utstillingen om den verdensberømte amerikanske arkitekten Louis Kahn vises i Museet for samtidskunst og Nasjonalmuseet – Arkitektur frem til 26. januar 2014.

Les mer

Tid for en kunstpause

Publisert 16.12.13

Ta deg tid til et museumsbesøk i dag, i morgen, i romjulen, – eller sett det på listen over hyggelige ting å gjøre i året som kommer.

Les mer

Gaven til den som har alt

Publisert 16.12.13

Søndag 22. desember har vi introduksjonstilbud på La LOOP i butikken i Museet for samtidskunst.

Les mer

Årets formidlingsseminar på tape

Publisert 16.12.13

Gikk du glipp av formidlingsseminaret «Kun(st) for eliten?» Nå kan du se noen av foredragene på vårt nettsted.

Les mer

Oslo arkitekturtriennale 2013 – et rekordår!

Publisert 16.12.13

OAT 2013 fikk rekordstor oppslutning fra publikum og presse lokalt, nasjonalt og internasjonalt. For første gang bidro Nasjonalmuseet med en egen utstilling.

Les mer

Søndagsomvisning i «KjARTan Slettemark. Kunsten å være kunst»

Publisert 16.12.13

Museet for samtidskunst 22. desember kl. 14.00.

Les mer

«Kunst og Kultur» viet Edvard Munch

Publisert 09.12.13

Tidsskriftet «Kunst og Kultur» har lang tradisjon for å lage temanumre i forbindelse med Munch-jubileer. Redaksjonen følger opp med et nytt jubileumsnummer.

Les mer

Kunstnersamtale om arkitekturens plass i kunsten

Publisert 03.12.13

Torsdag 12. desember kl. 17.00 i Museet for samtidskunst vil kunstnerne Marte Johnslien, Ingrid Lønningdal og Vibeke Slyngstad samtale med kurator Sabrina van der Ley. De er tre av samtidskunstnerne i utstillingen «Inside Outside Architecture» som for tiden vises i museet.

Les mer

Høydepunkter fra konferansen om samtidsmaleriet

Publisert 03.12.13

Nesten to hundre deltakende fulgte den internasjonale konferansen «An Appetite for Painting». Gikk du glipp av konferansen kan du nå se noen av høydepunktene her.

Les mer

Familiedag med juleverksted og omvisning i samarbeid med Røde Kors

Publisert 03.12.13

Godt oppmøte på arrangementet for Stella – Røde Kors kvinnesenter i Kunstindustrimuseet. Senteret jobber for å styrke kvinners muligheter til selvutvikling, selvrealisering og deltagelse i samfunnet.

Les mer

Arkitekturårbok 2013 er kommet!

Publisert 29.11.13

Årboka presenterer utvalgte arkitektoniske prosjekter fra året som har gått, arkitekturhistoriske artikler og essay om norsk samtidsarkitektur.

Les mer

Julekrybbemagi

Publisert 29.11.13

Familieomvisning og verksted søndag 8. desember kl. 13.00–15.00 i Nasjonalmuseet – Arkitektur.

Les mer

Månedens bilde: «Norsk juleskikk»

Publisert 29.11.13

«Norsk juleskikk» er et forholdsvis tidlig utslag av Adolph Tidemands interesse for den norske bondekulturen. Stabburet hadde han sett på Bolkesjø i Telemark under sitt besøk der året før. Og de mange aktivitetene som utspiller seg på tunet, har også sine røtter i virkeligheten.

Les mer

Kunsten å finne den perfekte julegaven

Publisert 29.11.13

I våre museumsbutikker kan du finne gavene du ikke ante fantes. Unn deg en adventsstund i Nasjonalmuseet og bli inspirert av vakker og modig kunst, design og håndverk. Lunsjen kan du spise i en av våre hyggelige kafeer.

Les mer