Det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen

Det nye Nasjonalmuseet blir Nordens største kunstmuseum og skal være et viktig møtested for publikum og kunsten.

Stortinget har besluttet å bygge et nytt bygg for Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo. Den nye bygningen skal markere Nasjonalmuseet som en kunst- og kulturformidler av internasjonalt format og blir Norges største kulturbygg. Museet skal være et kunstmuseum for hele landet.

Vi bygger en ny fremtid for kunsten

Et samlet nybygg var en av forutsetningene for etableringen av Nasjonalmuseet i 2003. Nå er byggingen av det nye museet godt i gang.

I tråd med Nasjonalmuseets visjon Vi bygger en ny fremtid for kunsten, vil ­moderniseringen og utvidelsen av museet bidra til et løft for hele det visuelle kunstfeltet i Norge.

Nasjonalmuseets beliggenhet og samlede kulturelle kraft vil i seg selv gi kunsten, kunsthåndverket og designen en ny synlighet for publikum.

Det er spennende å følge byggingen av det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen. Etterhvert som tomta nå forvandles fra ei stor grop til en bygningskropp som reiser seg, begynner jeg å glede meg mer og mer til det nye museet kan åpne. Og vi har mye å glede oss til: På Vestbanen vil publikum få møte både gamle favoritter, skjulte skatter og nye oppdagelser blant norsk og internasjonal visuell kunst av høyeste kvalitet, innrammet av fremragende arkitektur. Det nye museet er en enestående satsing på visuell kunst i Norge.

Kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland

Om prosjektet

Bruker: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
Byggherre: Statsbygg
Arkitekt: Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten mbH
Tekniske rådgivere: Rambøll
Oppdragsgiver: Kulturdepartementet
Samlet areal: 54 600 m²
Utstillingsareal: 13 000 m²
Planlagt ferdigstilt: 2020

Se webkamera fra byggeplassen

Les mer om byggeprosjektet på Statsbygg.no

Løpende foredragstilbud til vårt landsdekkende nettverk - Hvorfor bruker Norge mer enn 5 milliarder kroner på ett museum?, med arkitekturhistoriker Ulf Grønvold.

Filmpresentasjon av det nye Nasjonalmuseet:

Filmen er laget av Asplan Viak AS (Christian og Jostein) i samarbeid med Statsbygg og arkitektene Kleihues + Schuwerk.