Konservering av «Dagen og Natten»
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Dagen og Natten

En gipsavstøpning etter Michelangelos berømte marmormonument er konservert.

«Dagen og Natten» er en gipsavstøpning etter det berømte marmormonumentet til Michelangelo med samme navn, som står over graven til Giuliano di Lorenzo de Medici i Medici-kapellet i Firenze. Skulpturen ble støpt ved støperiet til Exole des Beaux-arts i Paris og kjøpt av Nasjonalmuseet i 1907. 

«Dagen og Natten» har vært til konservering for skader pådratt seg i årenes løp. Skulpturens overflate har blitt renset, løse deler har blitt tilbakelimt, og den nedre delen av basen fikk satt inn ekstra støtteelementer på innsiden, slik at den nå trygt kan utstilles på nytt. Dette bildet ble tatt på samme tid som det foregikk en prøvemontering. Grunnen til at skulpturen står på paller, er for å kunne se at alle delene passer sammen og at den sammensatte skulpturen var stabil for utstilling i det nye museet. 

Prøvemonteringen ble utført som et samarbeid mellom Utstillingsteknikk, Logistikk og Konservering. Skulpturen veier til sammen ca. 700 kg. Det måtte brukes både truck og et lite team for å forsiktig løfte de 6 forskjellige skjøre og tunge delene på plass.

Tidligere var skulpturen montert i Auditoriet på Nasjonalgalleriet, og den er nå klar for et nytt liv i det nye Nasjonalmuseet som åpner i 2020!