FlyttingStalheim-02Kopi.jpg
Alle foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Kulturskatt på reise

Et vanlig postbud duger ikke. Når Nasjonalmuseet låner ut kunstverk settes mange mennesker i sving for å sikre en trygg reise. Følg et av nasjonalromantikkens mesterverk på veien fra Nasjonalgalleriet til Bergen.

Nasjonalmuseets store flyttesjau gjør at museet har måttet redusere utlånsvirksomheten fram mot 2020.

130 000 objekter skal gjøres klar for flytting før det nye museet åpner. Det krever mange av de samme personalressursene som vanligvis brukes til utlånsvirksomhet.

Fortsatt utlån

Likevel lånes det fortsatt ut verk fra Nasjonalmuseets samling. I 2017 ble totalt 128 verk lånt ut, 48 av de til 12 museer i Norge.

Pågangen av lånesøknader har vært stor, og utlånsavtaler gjøres god tid i forveien. Også i 2018 skal andre museer stille ut verk fra Nasjonalmuseets samlinger.

J.C. Dahl til Bergen

Et av verkene til utlån er J.C. Dahls Fra Stalheim (1842), som står sentralt i KODEs utstilling «J.C. Dahl. Naturens kraft» i Bergen. Hele tretten kunstverk fra Nasjonalmuseets samling lånes ut til denne utstillingen.

FlyttingStalheim2.jpg

En norgesreise i 1826 ble viktig for J.C. Dahl, og utsikten fra Stalheim ned mot den trange Nærødalen i Sogn ble utgangspunktet for et av hovedverkene i norsk kunst. Det storslagne maleriet henger til vanlig i Nasjonalgalleriet i Oslo.

FlyttingStalheim3.jpg

Maleriet tas ned i Nasjonalgalleriet i november 2017 for å gjøres klart til utlån.

Utlån er en omfattende prosess som involverer hele museet. Konservering, logistikk, dokumentasjon, registrarer, foto, museumsteknikere og sikkerhet er noen av ressursene som blir satt i sving.

FraStalheimKonservering4.jpg

Etter at bildet er ut av rammen gjøres det klar for konserveringsarbeid i Nasjonalgalleriet.

FlyttingStalheim5.jpg

Fra Stalheim måler 190 x 246 cm og maleriets svære ramme må transporteres forsiktig gjennom museets ganger.

FraStalheimKonservering6.jpg

Konservatorene fjerner overflatesmuss med polyuretansvamper.

FraStalheimKonservering7.jpgFraStalheimKonservering-8.jpg

Det kontrolleres at det nye forsterkningsbeslaget gir ønsket støtte til blindrammen før lerret strekkes på plass med oppspenningstang og festes med stifter.

stalheim_2.jpg

Mai 2018 er J.C. Dahl endelig på veggen i KODE 2 og klar for utstillingsåpning. Foto: Dag Fosse / KODE

Tur-retur

Det tok nesten et halvt år med forberedelser i Nasjonalmuseet før de tretten bildene ble fraktet med spesialtransport til Bergen. Der skal de henge til oktober, før reisen går tilbake over fjellet.

J.C. Dahls monumentale landskap vil inngå i den faste samlingsutstillingen som åpner i det nye Nasjonalmuseet i 2020.