Arkitektur på trykk

Nasjonalmuseet – Arkitektur

«Vi lever våre liv på trykk», skrev den engelske skribenten Abraham Howard i 1843. Utsagnet vitner om 1800-tallets eventyrlige publikasjonsvekst. Aviser, tidsskrifter og illustrerte magasiner ble trykket i enorme opplag, henvendt til helt nye lesere.

Arkitektur var en viktig del av denne nye publikasjonskulturen. Den illustrerte pressen var proppfull av arkitektur: bygninger, byer, urgamle monumenter og hypermoderne prosjekter vistes side om side.

Norge tok del i denne utviklingen på lik linje med de fleste Europeiske land. På sidene av Skilling-Magazin, Illustreret Nyhedsblad, Norsk Folkeblad og Ny Illustreret Tidende kunne leserne følge vei- og jernbanebygging, byfornyelse og industrivekst, monumenter og institusjoner over hele landet – ja, faktisk hele verden. Den illustrerte pressen viste særlig interesse for boligspørsmål, enten det dreide seg om leiegårder langs Karl Johan, bondestuer på landsbygda eller nye arbeiderboliger. Nye og gamle boligtyper ble presentert i vakre, detaljerte xylografier, ofte ledsaget av debatt og kommentarer.

Denne mini-utstillingen viser smakebiter fra 1800-tallets illustrerte presse. Det er et materiale fullt av overraskelser, som utfordrer arkitekturhistorieskrivingen og beriker vår forståelse av 1800-tallets arkitektur og byutvikling.

Xylografi – Arkitekturens første massemedium

En viktig faktor i 1800-tallets billedrevolusjon var xylografiteknikken. I motsetning til tradisjonelt tresnitt er xylografien skåret i hard endeved med presise instrumenter. Resultatet var detaljrike illustrasjoner og trykkblokker som tålte høye opplag. Hver enkelt trykkblokk var relativt liten. For å lage større illustrasjoner satte man sammen flere blokker. Slike koblede trykkblokker kunne reproduseres som stereotyper, en teknikk som gjorde det mulig å selge og gjenbruke bilder i magasiner over hele verden.

Samarbeid

Utstillingen er laget av masterstudenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo som del av forskningsprosjektet The Printed and the Built. Prosjektet er et samarbeid mellom AHO, UiO og Nasjonalmuseet, finansiert av Norges forskningsråd. Alvar Aronija, Agnete Winsnes Astrup, Palak Dudani, Alexia Kondyliou, Stian Opsal, Fredrik Rognerud, Nikolai Lieblein Røsæg, Yile Xu. Ledet av Mari Hvattum.

www.theprintedandthebuilt.wordpress.com

Aktuelt 79 60 ./9Swp1U5-.ips no/nasjonalmuseet/aktuelt/ MenyplasseringIngen Skjul fra menytrue Folder image 222 133 NasjMusRadhusetMedB_2.jpeg 480105 0 0 Aktuelt/misc_-_ikke_bruk/NasjMusRadhusetMedB_2.jpeg image/jpeg image 2013 3 7 5 11 47 57 0 1362653277000 2014 11 27 5 23 59 56 290 1417129196290 2013 1 7 2 15 41 44 340 1357569704340 Folder descriptionLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam semper venenatis augue id bibendum. Vestibulum facilisis lacus vel turpis fringilla ultricies. Nunc sollicitudin scelerisque dolor, quis mattis felis sagittis et. 2