Fire vinnere av A.C. Houens fonds diplom 2019!

Stormen kulturkvartal i Bodø, Holmenkollbakken, Våningshus Dalaker/Galta på Rennesøy og D36 – Greenhouse i Oslo har alle blitt tildelt en av Norges fremste utmerkelser innen arkitektur.

 

Våningshus Dalaker/Galta

På en øy på Vestlandet står et lite våningshus med stor personlighet. Den lille eneboligen hviler delvis på restene av et gammelt grisehus og er løftet på søyler slik at markene er spart for bebyggelse. Det velproporsjonerte og særegne huset kan sees som en skulptur i landskapet.

Våningshuset Dalaker/Galta ble ferdigstilt i 2005 (tilbygg i 2013), og er tegnet av Knut Hjeltnes sivilarkitekter. Foto: Inger Marie Grini

Planen er effektiv, enkel og brukervennlig. Rommene er generøse og er fleksible i bruk. Huset er bygget basert på det beste fra norske byggetradisjoner. Det er et robust hus med enkle materialer og en nøktern bruk av virkemidler.

Interiør Våningshuset Dalaker/Galta ble ferdigstilt i 2005 (tilbygg i 2013), og er tegnet av Knut Hjeltnes sivilarkitekter. Foto: Inger Marie Grini

Huset er både poetisk og lekent, og bygget med et meget begrenset budsjett, som beviser at fremragende arkitektur ikke trenger å koste mye.

Våningshuset Dalaker/Galta ligger på Rennesøy utenfor Stavanger, ble ferdigstilt i 2005 (tilbygg i 2013), og er tegnet av Knut Hjeltnes sivilarkitekter.

Foto: Inger Marie Grini 

Se mer: Våningshuset Dalaker/Galta på Knut Hjeltnes sivilarkitekters nettside

 

D36 – Green House

En av de virkelig store arkitektoppgavene i vår tid er å forme gode boliger i den tette byen. I et parkdrag i Oslo står et imponerende bygg som gjør nettopp det. Det er designet som en påminnelse om trærne som måtte felles for at det kunne bygges.

Green House - D36 i Oslo ble ferdigstilt i 2013 og er tegnet av Element Arkitekter AS. Foto: Finn Ståle Felberg

Små leiligheter oppleves romlig gode og luftige. Fra hver leilighet oppstår flytende overganger mellom inne og ute.

Taket er utnyttet til en vakker og frodig felles takhage. Private parsellhager gjør det mulig å dyrke egne grønnsaker.

Taket Green House - D36 i Oslo ble ferdigstilt i 2013 og er tegnet av Element Arkitekter AS. Foto: Finn Ståle Felberg

Arkitektene har snudd hver stein for å lage boliger som uttrykker arkitektonisk omsorg og omtanke. Prosjektet viser at fortetting kan gjøres med oppfinnsomhet, kvalitet og særpreg, med glimrende bo- og levekvalitet som resultat.

D36 – Green House ble ferdigstilt i 2013 og er tegnet av Element arkitekter.

Foto: Finn Ståle Felberg 

Se mer: Green House på Element arkitekters nettside

 

Holmenkollbakken

Høyt oppe i Oslos stigende landskap, som en portal til Nordmarka, ligger et landemerke en ikke kan unngå å legge merke til. Den nye hoppbakken er et gjenreist og styrket ikon, ikke bare for skisporten og Oslo, men for hele Norge.

Holmenkollbakken ble ferdigstilt i 2010 og er tegnet av JDS architects. Foto: Julien Lanoo

Hoppbakkens dynamiske form fanger det store uterommet både på avstand og tett på, og omfavner både besøkende og utøvere. Formen forener alle elementene i et skihoppanlegg i én arkitektonisk figur. Dommerboksene, VIP-området og vindskjermene, samt funksjoner for kommentatorer, trenere og kongefamilien, er samlet i ett helhetlig uttrykk.

Interiør Holmenkollbakken ble ferdigstilt i 2010 og er tegnet av JDS architects. Foto: Julien Lanoo

Den forenende formen, sammen med stor arkitektonisk kvalitet i gjennomføringen, bidrar til at juryen definerer anlegget som fremragende arkitektur.

Holmenkollbakken ble ferdigstilt i 2010 og er tegnet av JDS architects.

Foto: Julien Lanoo 

Se mer: Holmenkollbakken på JDS architects nettside

 

Stormen Kulturkvartal

Det nye kulturkvartalet i Bodø er imponerende. Det består av et konserthus og et bibliotek, utført som to separate bygninger forbilledlig integrert i den eksisterende bystrukturen.

Kulturkvartalet i Bodø sto ferdig i 2014 og er tegnet av DRDH architects. Foto: David Grandorge

Gjennomføringen og detaljeringen er fremragende. Til tross for et enhetlig preg, har arkitektene lykkes i å gi konserthuset og biblioteket hver sin egenart.

Biblioteket er organisert rundt en innendørs gate som forbinder byen og havnen. Det store biblioteksrommet har en fantastisk utsikt mot havnen og havet.

Biblioteket. Kulturkvartalet i Bodø sto ferdig i 2014 og er tegnet av DRDH architects. Foto: David Grandorge

Konserthuset består av tre scener med tilhørende publikumsarealer.

Konserthuset. Kulturkvartalet i Bodø sto ferdig i 2014 og er tegnet av DRDH architects. Foto: David Grandorge

Kulturkvartalet har bidratt til å redefinere Bodø, og har gitt byen en ny vitalitet. Anlegget blir brukt, og kan vise til rekordstore publikumstall. Dette verket er noe av det ypperste som er produsert av offentlig arkitektur i Norge.

Anlegget sto ferdig i 2014 og er tegnet av DRDH architects.

Foto: David Grandorge

Se mer: Konserthuset og biblioteket på DRDH architects nettside.

Anton Christian Houens fonds diplom

Arkitekturprisen blir tildelt arkitekter som står bak fremragende, selvstendige og arkitektonisk gjennomførte arbeider.

Nasjonalmuseet forvalter diplomet og utnevner juryen i samarbeid med Norske arkitekters landsforbund.

Diplomet deles ut av Kulturdepartementet.