Det nye Nasjonalmuseet
Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Lupe og speil

Norsk samtidskunst får hedersplassen når det nye Nasjonalmuseet åpner i 2020.

I dag lanseres den aller første skiftende utstillingen i det nye Nasjonalmuseet. Utstillingen vil vise nyere norsk samtidskunst, og skal presenteres i den 2 400 kvadratmeter store hallen på toppen av nybygget. Arbeidstittelen «Lupe og speil» gjenspeiler metoden som er brukt i forberedelsene med mønstringen. Når museet åpner vil det i tillegg vises en permanent utstilling med verk fra museets samling. 

Den skiftende utstillingen skal gi et godt bilde av hva norsk samtidskunst er akkurat nå. At kunstneren ikke allerede er kjøpt inn til museets samlinger er blant kriteriene for utvalget.

For museet er dette en historisk anledning til å løfte fram den norske samtidskunsten, sier samlingsdirektør Stina Högkvist.

Direktesendingen av lanseringen kan du se her

Kunstnerbesøk i hele landet

Kuratorene i prosjektgruppen har siden våren 2018 besøkt kunstneratelierer rundt omkring i Norge, blant annet i Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Oslo. Flere reiser gjenstår, og godt over 200 kunstnere vil møte museet før den endelige utvelgelsen av verk til utstillingen starter høsten 2019.

En tilsvarende kartlegging av den norske kunstscenen er aldri tidligere gjort av museet. Vi ønsker med dette å utfordre både publikums og museets egen forståelse av hva norsk samtidskunst er, sier samlingsdirektør Stina Högkvist.

Åpen innsending

For å få en enda bredere kartlegging ønsker Nasjonalmuseet å gå ut med en åpen innsending for denne utstillingen. Mer informasjon om dette kommer snart. 

Smakebiter fra utstillingsforberedelsene

Den endelige verkslisten ferdigstilles i løpet av 2019. I tiden fram mot åpningen vil publikum få smakebiter fra utstillingsarbeidet gjennom museets sosiale mediekanaler. Vi vil også invitere til arrangementer i et utvalg byer landet over. Følg med! 

Samlingsutstillingen

museets permanente samlingsutstilling vil eldre og moderne kunst, samtidskunst, arkitektur og design presenteres side om side. Samlingsutstillingen vil presenteres i 85 rom, fordelt over to etasjer.

Arrangementer