Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

Under 40. Ung norsk arkitektur 2013

Utstillingen «Under 40. Ung norsk arkitektur» åpner torsdag 2. mai kl 18.00 på Nasjonalmuseet – Arkitektur. Elleve arkitektkontorer viser frem sine prosjekter og sine arbeidsmetoder. To av kontorene har i tillegg tegnet store, sanselige installasjoner som inviterer til å oppleve arkitektur på kroppen.

Sveinn Thorarinsson og Thomas Liu hos Atelier Oslo jobber med å montere installasjonen «Kroppsrom». Dette er en 50 kvadratmeter stor og 4,5 meter høy konstruksjon av bøyd bjørkefiner, skreddersydd til menneskekroppen og til utstillingen.

Den skal være et rom å gå inn i, til å sitte og ligge i. Rommene utfordrer kroppens bevegelser. Den bøyde bjørkefineren gir installasjonen et mykt og organisk uttrykk. 

Skreddersydd arkitektur

– Vi ønsker å utforske de kroppslige dimensjonene, sier Thomas Liu.

– Det meste som bygges nå til dags er så stort, tilpasset alle, som en allværsjakke. Men rom betyr ikke alltid komfort. Her skal man kunne bevege seg i trange rom, i dimensjoner som er tilpasset kroppens skala.

Sveinn Thorarinssons fortid som møbelsnekker kommer godt med når et byggesett på hundrevis av utskårne plater og ribber skal settes sammen.

– Forskjellen på den digitale og den fysiske verden er jo ganske stor. Å lage denne installasjonen er som et eksperiment. sier Sveinn. 

I samme rom viser Huus og Heim Arkitektur sin installasjon «Hus for et utvalg norske fugler». Hundre fuglehus henger fra taket, og femten sårbare fuglearter kvitrer i det du går forbi.

Les mer om utstillingen «Under 40. Ung norsk arkitektur»

Se arkitektene presentere seg selv på Youtube.