Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

Oslo bymodell fra 1930 frem i lyset

I september åpner vi ny permanent utstilling i Nasjonalmuseet – Arkitektur. Byplansjef Harald Hals' over 30 kvadratmeter store Oslo-modell fra 1930 blir nå satt i stand så den kan være med i utstillingen.

- Modellen er fantastisk å studere, og så å si alle som kommer inn i rommet blir veldig betatt av den, sier konservator Juliane Derry. Derry arbeider med å sette modellen i stand til utstillingen; hun renser gips og limer fast løse hus. Det er som et puslespill. – Blir dere med på en kirke-quiz, spør hun; kjenner dere igjen disse kirkene, og vet hvor de skal stå?

Arbeidet med Harald Hals’ generalplan over Oslo

Generalplanen består av 108 deler, støpt i gips, og blir til sammen over 30 kvadratmeter stort. Den viser Oslo fra 1930-tallet, med revisjoner fram til 1940.

Modellen ble påbegynt i 1923, og ble brukt av planleggingskontoret til å utforme/teste planer i byen. Noen deler av byen er laget fra planer og saneringsforslag som aldri fant sted, men som var tiltenkt av byplanleggeren (for eksempel Blindern-området og Grunerløkka/Birkelunden).

Gipsdelene varierer i tykkelse fra 5 til 45 cm, da den følger topografien av byens landskap. Modellen har en fargekode, hvor brune seksjoner er industriområde, svarte tak er offentlige bygg, røde tak er boliger eller annen næring.

For konserveringens del er det flere avskallinger, avslåtte deler av gipsen, løse gipsdeler og manglende deler. Delene er malt, og malingen er løs og flassende flere steder. Etter mange års oppbevaring i fuktige lokaler, er modellen også temmelig skitten.

I september vil den imidlertid kunne ses i full skrud i Nasjonalmuseet – Arkitektur.

Harald Hals var arkitekt og byplansjef i Oslo 1926–47. Gjennom sin generalplan «Fra Christiania til Stor-Oslo» (1929) og senere revideringer er Hals i stor grad ansvarlig for hvordan byen fremstår i dag.

Les NRKs artikkel om prosjektet og se hvordan bymodellen fra 1930 settes sammen.

Se NRK Dagsrevyens innslag om prosjektet fra mandag 3. februar (fra ca 18. min).