Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

Ny retning for arkitekturbiennalen i Venezia i 2014

Annet hvert år arrangeres verdens viktigste arkitekturutstilling i Venezia. Den nederlandske arkitekten Rem Koolhaas er nylig utpekt som hovedkurator for biennalen i 2014. Nasjonalmuseet har ansvar for utstillingen i den nordiske paviljongen.

Den nordiske paviljongen (1958–62) i Venezia tegnet av Sverre Fehn.
Foto: Ferruzzi, 1962

Med annonseringen av Rem Koolhaas som hovedkurator for den 14. internasjonale arkitekturutstillingen, La Biennale di Venezia, ble også temaet for utstillingen lansert. Koolhaas ønsker å vri den verdenskjente utstillingen i en ny og spennende retning, og ser for seg en utstilling som er et ledende, banebrytende forskningsprosjekt, med sterkt fokus på historiske materialer. Biennalens primære utstillingsområder – Arsenale, den sentrale paviljongen og de nasjonale paviljongene i Giardini – får forskjellige temaer denne gangen også. Mens «Fundamentals» er tittelen på hovedutstillingen, blir «Absorbing Modernity: 1914-2014» temaet for utstillingene i de nasjonale paviljongene. Sistnevnte vil undersøke det komplekse samspillet mellom ideer om nasjonalitet og den økende globaliseringen av verden som har skjedd gjennom det siste århundret.

Nasjonalmuseets Avdeling arkitektur har i 2014 kurator- og prosjektlederansvaret for utstillingen i den nordiske paviljongen, som eies av Sverige, Finland og Norge i fellesskap.

Biennalen vises i Venezia 7. juni–23. november 2014.

Rem Koolhaas er en av grunnleggerne av det nederlandske arkitektkontoret OMA, og har blant annet mottatt den anerkjente Pritzker-prisen i 2000. Over 40 nasjoner deltar i Venezia-biennalen, som i 2012 ble besøkt av 178 000 mennesker. For mer informasjon om arkitekturbiennalen og Koolhaas, se: http://www.labiennale.org/en/architecture/index.html