Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

Mer kunst til vår samling

Nasjonalmuseet har kjøpt inn tre malerier av Anna-Eva Bergman fra 1951. De tre komposisjonene bidrar til en styrking av vår samling av Bergmans kunst fra en periode som var av stor betydning for hennes videre utvikling.

Maleriene fra Hotell Farris Bad var lenge oppfattet som tapt og det er oppsiktsvekkende at de nå er kommet for salg. Etter de ble fjernet fra hotellbaren på et hittil ukjent tidspunkt, har de vært i privat eie og aldri utstilt.

Maleriene sammenfatter både hennes nasjonale og internasjonale inspirasjonskilder hvor både de norske naturelementene og inspirasjon fra avant-gardens kunst er påfallende.

Motivene er i abstrakt surrealistisk stil med inspirasjon fra kunstnere som Vassily Kandinsky, Joan Miró, Paul Klee og Hans Hartung for å nevne noen.

Anna-Eva Bergman oppholdt seg i perioden 1949–1952 i Norge på blant annet Citadelløya i Stavern og gjennomførte en reise i Nord-Norge i 1950.

I begynnelsen av oppholdet fikk Bergman i oppdrag å smykke ut baren i Hotell Farris Bad i Larvik.

Hennes arbeider fra denne perioden har i utgangspunktet vært lite utstilt og forsket på og arbeidene fra denne perioden kan regnes som et grunnlag for Bergmans senere kunstnerskap og for hennes formative år som kunstner.