Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

Møt kunstneren Arne Bendik Sjur

Kunstglimt i studiesalen i Nasjonalgalleriet. Torsdag 21. mars kl 12.00. Arne Bendik Sjur snakker om sitt arbeid som tegner og grafiker.

Arne Bendik Sjur (f. 1941) er en veletablert norsk grafiker og har snart 50 års virke som kunstner bak seg. Gjennom hele kunstnerskapet har han holdt seg til grafikk og tegninger i små, klassiske formater.

Innen grafikkmediet har han hovedsakelig arbeidet med koldnålsraderinger. Sjurs arbeider preges av en figurativt fortellende og detaljert framstillingsform som samtidig inneholder karakteristiske surrealistiske og psykologiserende elementer.

Respekt for livets skjønnhet

Han arbeider ofte i serier hvor alder, endring og utvikling er sentrale temaer. Stillhet og kontrast mellom lyse og mørke rom er andre kjennetegn i Sjurs bilder.

Temaer som angst og frykt gjenspeiles i flere av billedseriene. Samtidig vitner motivene hans om respekt for livets skjønnhet og skjørhet, elementer som blir spesielt framtredende i portrettene og i skildringen av dyreskjeletter.

Avansert teknikk

Parallelt med det innholdsmessige er han opptatt av selve tegningens eller raderingens tilblivelse, noe han gjerne dokumenterer ved hjelp av digitalisering av de ulike stadiene i tegne- eller trykkeprosessen.

Dyptrykkplatene bearbeides ofte i flere stadier slik at bakgrunnen i trykkene varierer fra det lyseste lyse til det sorteste mørke.  Tilføyelse av detaljer i motivet i bearbeidingen av platen, bidrar også til at uttrykk og stemning endrer karakter.

Arne Bendik Sjur er rikt representert i museets grafikk- og tegningsamling. Verkene kan studeres på nært hold i studiesalen i Nasjonalgalleriet.

Les også: