Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

Ida Ekblad: Nytt verk i samlingen og siste sjanse til å se utstillingen!

Vi er nå inne i siste uken av Ida Ekblads kritikerroste soloutstilling ved Museet for samtidskunst. I forbindelse med visningen av utstillingen, har Nasjonalmuseet også foretatt et nyinnkjøp.

Ekblad har i løpet av en tiårs periode rukket å bli en av våre mest toneangivende samtidskunstnere. Med helt nye verker og muligheten for å se høydepunkter fra hennes karriere hittil, har utstillingen i sommer vist at Ekblad fristiller den kreative akten – og bryter med mønstre og forventninger.

Det nyinnkjøpte verket, Colud 9, er et eksempel på Ekblads produksjon de siste årene. Ekblad beveger seg lekent og uredd mellom de ulike sjangerne. Materialer som skrapmetall, stoff og papir har tilsynelatende tilfeldig og uhierarkisk blitt føyet sammen. Teksturene, fargene og mønstrene gjør at verket fremstår med maleriske kvaliteter. Ekblads skulpturelle intervensjoner kan på et mer filosofisk plan forstås som blir et alternativ til «det ordnede» – som må kunne sies å styre store deler av livene våre: De uttrykker en annen type potensial, de fungerer etter en annen plan.

Cloud 9 supplerer de to øvrige skulpturene av Ida Ekblad i Nasjonalmuseets samling. De tre verkene ble først vist under separatutstillingen hun hadde ved det sentrale Berlin-galleriet Giti Nourbakhsch i 2010, en av de avgjørende visningene for Ekblads internasjonale gjennombrudd. Sommerens store separatutstilling på utstillingen i Museet for samtidskunst har resultert i omtaler i ledende internasjonale tidsskrifter som Artforum og Frieze.

Les mer om utstillingen