Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

Hva foregår i kulissene når vi lager en vandreutstilling?

Det er tidlig morgen i Yorkshire, sola har ennå ikke stått opp. Kunstnerduoen Karoline Hjorth og Riitta Ikonen klatrer oppover en skråning. Med seg har de en modell og to assistenter som samler materiale fra naturen. Den siste i gruppen er vår kameramann, Nicholas S. Hellsegg. Han filmer og fanger prosessen hvor Karoline og Riitta bekler modellen med naturkreasjoner, finner et perfekt sted og fotograferer. Kamera går!

Nicholas fulgte Karoline og Riitta på fotosession i to dager. Tre timer opptak som dokumenterer hvordan kunstnerduoen jobber, skal bli til en tre minutter lang film som skal vises i vandreutstillingen «Øyne så store som tinntallerkener».

Dette er en ny utstilling som presenterer ti fotografier av Karoline Hjorth og Riitta Ikonen. Modellene er eldre mennesker ikledd kreasjoner av forskjellig naturmateriale, plassert ute i landskapet hvor de nesten går i ett med naturen. Sentralt i utstillingen er utforskning av portrettsjangeren, vår relasjon til naturen samt vår forståelse av aldring og stereotypier knyttet til dette. I sine fotografier griper kunstnerne fatt i denne tematikken på en innovativ og fantasirik måte som vekker nysgjerrighet og undring.

Over 60 000 barn og unge ser hvert år vandreutstillinger fra Nasjonalmuseet, og i høst er det elever fra Telemark som får se vår nye utstilling. Den vil også inkludere elevenes egenaktivitet inspirert av Karoline og Riittas arbeidsmetode.

Les mer om utstillingen «Øyne så store som tinntallerkener»