Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

Fra penselstrøk til gigapixel

Norsk kunst tar nye digitale skritt når Nasjonalgalleriet åpner dørene for internettbrukere over hele verden gjennom Googles Art Project. I tillegg blir Edvard Munchs «Skrik» fra Munch-museet og J.C. Dahls «Fra Stalheim» fra Nasjonalmuseet tilgjengelig i superhøy oppløsning som avslører hvert minste penselstrøk med Googles gigapixel-teknologi.

 

Prosjektet gjør at man kan gå virtuelt gjennom salene på Nasjonalgalleriet og Munch-museet, og i tillegg zoome inn på de forskjellige verkene som henger på veggen. Disse blir også presentert bilde for bilde som en samling.

– Nasjonalmuseet er glad for å bli innlemmet i Google Art Project, en av de viktige nye digitale og lett tilgjengelige kanaler inn mot våre kunstsamlinger, sier museets direktør Audun Eckhoff.

– Vi er stolte over at vi kan bidra til å gjøre norsk kunsthistorie tilgjengelig for mennesker over hele verden gjennom Google Art Project. Målet med prosjektet er å gjøre kunst og kultur fra hele verden tilgjengelig på nett og for fremtiden, sier Harald B. Skaarn, talsperson for Google i Norge.

Avslører alle detaljer

I tillegg til Street View fra Nasjonalgalleriet og Munch-museet har Google tatt såkalte Gigapixel-bilder av J.C. Dahls «Fra Stalheim», et av nasjonalromantikkens hovedverk, og Munch-museets «Skrik», uten tvil verdens mest kjente norske maleri.

Et Gigapixel-bilde består av 7000 megapixler, og gjør at man kan zoome inn på bildene og se detaljer og penselstrøk som ikke er mulig å se med det blotte øye. «Fra Stalheim» og «Skrik» havner i eksklusivt selskap. Kun 62 kunstverk på verdensbasis er fotografert med Gigapixel-teknologi

– Med lanseringen av Gigapixel-bilder av Edvard Munchs «Skrik» og J.C. Dahls «Fra Stalheim» blir to helt sentrale verk i norsk kunsthistorie gjort tilgjengelig med et hittil helt utenkelig detaljnivå. Vi håper det både vil stimulere kunstinteressen til nordmenn og være et nyttig verktøy i undervisning i skolen, sier Skaarn.

Se også: