Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

En ettermiddag med «Kunsthåndverk 2013»

Velkommen til omvisning i utstillingen «Kunsthåndverk 2013» med Jorunn Veiteberg, vinneren av Norske Kunsthåndverkeres Ærespris 2013, og møt tekstilkunstnerne Bente Sætrang og Maria Brinch i samtale i kaféen. Servering av pølser og forfriskninger.

Program torsdag 31. oktober i Kunstindustrimuseet:

Kl. 16.00: Servering av pølser og forfriskninger

Kl. 16.30: Omvisning i utstillingen ved Jorunn Veiteberg, dr.philos, kunsthistoriker og vinner av Norske Kunsthåndverkeres Ærespris

Kl. 17.30–19.00: Kunstsalong med tekstilkunstnerne Bente Sætrang og Maria Brinch i samtale med Cathrine Lorange, Nasjonalmuseet

 

Jorunn Veiteberg (f. 1955) er dr.philos i kunsthistorie fra Universitetet i Bergen. Ved siden av frilansvirksomhet som skribent, arbeider hun som professor II i kunstteori på Kunst- og designhøgskolen i Bergen, og som gjesteprofessor i kunsthåndverksforskning på HDK Göteborg universitet. Hun har skrevet en rekke bøker om kunsthåndverk og smykkekunst.

Jorunn Veiteberg fikk Norske Kunsthåndverkeres Ærespris i 2013. I forbindelse med utdelingen uttalte juryen: «Jorunn Veiteberg har gjennom en rekke prosjekter i inn- og utland på en engasjert, nytenkende og utfordrende måte tatt det spesifikke i kunsthåndverket opp til diskusjon. Hun har bygget kunnskap med bred relevans for utøvere, teoretikere og formidlere, og gitt vesentlige bidrag til kontekstualisering og synliggjøring av kunsthåndverksfeltet.»

Bente Sætrang (f. 1947) arbeider med stofftrykk og er en av nestorene innenfor norsk kunsthåndverk. Sætrang etablerte seg med eget atelier på Frysja i Oslo 1974 og har siden utført en rekke offentlige og private utsmykningsoppdrag. I kraft av sin faglige dyktighet og organisatoriske innsats har hun bidratt til å fremme kunsthåndverkets posisjon i Norge – spesielt stofftrykket, som hun har utviklet til monumental kunst. Sætrang var den første professor i tekstil ved Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design i Bergen fra 1987 til 1993.

Hun har deltatt på tallrike utstillinger i inn- og utland og er representert bl.a. i samtlige kunstindustrimuseer i Norge foruten Nasjonalmuseet, Kunstmuseene i Bergen, Sørlandets Kunstmuseum og Victoria & Albert Museum i London. I 2004 hadde Sætrang en større separatutstilling i Nasjonalmuseet.

I utstillingen Kunsthåndverk 2013 stiller Bente Sætrang ut arbeidet Bolster, 2013.

Maria Brinchs (f. 1984) tekstile arbeider undersøker de ulike meningsdimensjonene i et brettet materiale. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2012 og bor og jobber i Oslo.

Brinch arbeider med printede fotografier og pigment på ull. I verkstedet lager hun disse utgangspunktene med en digital tekstilprinter, der meter for meter fylles med ulikt innhold. Dette blir som en forberedelse til neste steg i prosessen; den kritiske og aktive handlingen av å brette noe vekk, og brette noe frem. Å brette et gitt utgangspunkt, materielt eller følelsesmessig, innebærer å vende om. Det frigjør nødvendig areal, og anerkjenner forsøket på å bøye et rom i en ny ønsket retning. Det inneholder også å pakke noe inn i seg selv, og blir slik en metode for å skrive ned sin egen historie, finne en versjon, velge side. Brinchs veggtepper er maleriske bilder i sterk tilhørighet til både klassiske prydtekstiler og vår samtids digitale oppsamling av levd liv. Arbeidene er påståelige i sin palett og form, og åpner opp for at det først og fremst er de spontane sammenhengene som står igjen som det mest solide og konstante.

På utstillingen ”Kunsthåndverk 2013”  viser Maria Brinch verkene The Containers I og The Containers II.


Les mer om utstillingen Kunsthåndverk 2013