Det nye Nasjonalmuseet

I 2020 åpner Nordens største kunstmuseum. Det nye Nasjonalmuseet skal gi et løft for det visuelle kunstfeltet, og vil sette Norge på verdenskartet som kunstnasjon.

Vi har samlet de mest stilte spørsmålene om det nye Nasjonalmuseet.

Kunst, design og arkitektur i nye sammenhenger

Rundt 5 000 kunstverk skal stilles ut i den faste samlingsutstillingen, som blir kjernen i museet. Her vil eldre og moderne kunst, arkitektur, design, kunsthåndverk og samtidskunst presenteres under samme tak og i nye sammenhenger. Til sammen vil det nye Nasjonalmuseet huse kunst i rundt 90 utstillingsrom.

På taket bygges en stor og lysende utstillingshall av steinglass. Med sine 2 400 m² og en lengde på 130 meter, vil hallen vise skiftende utstillinger i formater som museet tidligere ikke har hatt mulighet til å vise.

Et nytt rom i byen

Det nye museet skal være et godt og inspirerende sted å være. På takterrassen kan du nyte utsikt over Rådhusplassen, Aker Brygge og fjorden.

Museumsplassen foran hovedinngangen blir et levende møtested med uteservering og sitteplasser blant trær og planter.

I spisestedene og på terrassen kan du ta pauser mellom utstillingsbesøkene og treffe venner over en kaffe eller matbit. Museet vil også inneholde butikker med rikt vareutvalg og et auditorium med plass til 174 personer.

Kunst som beriker livet

Det nye bygget skal markere Nasjonalmuseet som en kunst- og kulturformidler av internasjonalt format. Nå er byggingen godt i gang og man begynner virkelig å kunne ane konturene av det som kommer.

Når det nye Nasjonalmuseet åpner for publikum i 2020, vil det være det største kulturbygget i Norden. Museet er sentralt plassert ved Rådhusplassen i Oslo, et perfekt stopp for en uforglemmelig kulturopplevelse. Nybygget inngår i hovedstadens store utviklingsprosjekt, der byen åpnes mot fjorden.

Kunsten utvider våre perspektiver og beriker våre liv. Nasjonalmuseets utstillinger skal berøre og vise kunstens historiske betydning i samfunnet og for deg.

På Vestbanen får vi både et stort og flott visningssted for kunst og et viktig møtested for publikum i alle aldre. Jeg ser med forventning frem imot åpningen i 2020.

– Kulturminister Trine Skei Grande

Lær mer om det nye Nasjonalmuseet i Mellomstasjonen - informasjonssenteret ved siden av byggetomta.

 


Om prosjektet

Bruker: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design 
Byggherre: Statsbygg
Arkitekt: Kleihues + Schuwerk
Tekniske rådgivere: Rambøll 
Oppdragsgiver: Kulturdepartementet 
Samlet areal: 54 600 m² 
Utstillingsareal: 13 000 m²
Planlagt ferdigstilt: 2020

Se webkamera fra byggeplassen

Les mer om byggeprosjektet på Statsbygg.no

Løpende foredragstilbud til vårt landsdekkende nettverk - Hvorfor bruker Norge mer enn 5 milliarder kroner på ett museum?, med arkitekturhistoriker Ulf Grønvold.

Foredrag om Nasjonalmuseet

Vil du vite mer om det nye Nasjonalmuseet? Vi tilbyr foredrag om museets historie, den store flytteprosessen og det nye bygget.

Les mer om private foredrag for grupper (maks 60 personer)

Se programmet for åpne foredrag her


Filmen er laget av Asplan Viak AS (Christian og Jostein) i samarbeid med Statsbygg og arkitektene Kleihues + Schuwerk.


Det nye Nasjonalmuseet 157 60 ./b7ySFRfQ3T.ips no/nasjonalmuseet/det_nye_nasjonalmuseet/ MenyplasseringHovedmeny 2

Arrangementer