Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

8. mars – et møte med kvinnelige skipionerer

I forkant av kvinnedagen besøkte Netten Grav (86 år) og Babben Enger (74 år) skiutstillingen «Løype» og snakket om sine opplevelsesrike liv i skisporet.

De kvinnelige skipionerene, som fortsatt er å finne i løypene, representerer en spennende epoke i nyere norsk skihistorie. De har mye å fortelle om hvordan holdningene til kvinnelangrenn har forandret seg i løpet av de siste 50 årene.

Netten Grav ble valgt inn i Skiforeningens styre i 1974 som første kvinnelige styremedlem i historien. Hun har i alle år arbeidet aktivt innenfor foreningens turprogram og kursvirksomhet.

Første kvinne i Birken

Som ivrig deltaker i ulike turrenn var hun blant dem som gjennomførte det første Birkebeinerrennet der kvinner offisielt fikk delta i 1976. Rennet ga mersmak, og sammen med en venninnegjeng gjentok hun deltakelsen i de påfølgende 20 årene uten opphold.

Marcialonga med kvinneforbud

Hun har også deltatt i en rekke internasjonale renn, blant annet Marcialonga i Italia, første gang i 1977. Den gang var det ikke tillatt for kvinner å være med!

– Du meldte deg på likevel?

– Ja, heldigvis skjønte ikke arrangørene at Netten var et kvinnenavn. Men publikum langs løypa så det jo og heiet meg fram ved å rope «Madonna! Madonna!».

OL-gull i Grenoble

Babben Engers ski-cv er ikke mindre imponerende – hun var blant annet en av «Jentut’n» fra norsk kvinnelangrenn på slutten av 1960-tallet. Hun deltok i to OL og bidro til gullmedaljen som Norges damestafettlag tok i Grenoble i 1968.

Holdninger som at skisporten var skadelig for kvinners fysikk, at kvinner ikke skulle svette og at aktive utøvere brøt med tidens estetikk, la heldigvis ingen demper på disse damenes skiglede. De opplevde også å bli godt mottatt av mannlige kolleger i utøvermiljøet.

Fikk badevekt av Kongen

Men mens gutta fikk tv- og radioapparater i premie, ble jentene tildelt øredobber. Den premien Babben husker aller best, er nok badevekten hun fikk overrakt av kong Olav etter å ha vunnet et NM-renn.

Både holdninger og skikultur har gjennomgått store endringer de siste femti årene, ikke minst når det gjelder tilgangen på skiutstyr. I damenes oppvekst hadde man ett par ski som ble benyttet til alt; slalåm, hopp og langrenn. I dag anbefaler imidlertid Netten egne zeroski eller rubbing av et par gamle ski på nullføre!

Benytt sjansen fram til 16. mars til å se utstillingen «Løype! På sporet av en identitet» i Nasjonalgalleriets prosjektrom i 2. etasje.