Om Nasjonalmuseet

Om Nasjonalmuseet

Åpning for dans og musikk fra renessansen

I tilknytning til utstillingen «Åpning mot det hellige» arrangeres det lørdag 16. mars kl. 13.00 en musikk- og danseforestilling i Nasjonalgalleriets historiske Langaardsal. Renessansens dans representerer en overgang fra middelalderens sosiale danseformer mot et større performativt aspekt.

Foto: Nicholas Tourrenc

Tid: Lørdag 16. mars kl 13.00

Sted: Nasjonalgalleriet

Dansemestre ansatt ved hoffet underviste i koreograferte danser og etikette. Hoffets medlemmer opptrådte for hverandre på ball og selskap. Blant renessansens danser finner vi allemande og branle, verdig pavane og virtuos galliarde, hvor improvisasjon og individuell stil var viktige suksessfaktorer.

Dansemanualer med beskrivelser av dansene ble utgitt i Frankrike og Italia og gir oss i dag mulighet til å skape en dansende historie.

Det er Hans Olav Gorset, fløyter og Vegard Lund, lutt, og studenter fra Norges Musikkhøgskole som skal fremføre den tidstypiske musikken.

Les også: 

Janne-Camilla Lyster er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun er danser, koreograf og forfatter og mottok i 2008-2010 statsstipend for yngre nyetablerte kunstnere. Hun mottok også stipend fra Norske dansekunstnere i 2011. Hun er i 2013 aktuell med flere scenekunstprosjekter, blant annet på Dansens Hus og Den Norske Opera og Ballett.

Elizabeth Svarstad er utdannet ved Den Norske Balletthøyskole i Oslo. Hun er danser, koreograf og pedagog i barokkdans og historiske danser. Hun er doktorgradsstipendiat i dansevitenskap ved Institutt for musikk, NTNU med prosjektet «Dans i Norge 1770-1850. Fra sosial dannelsesarena til kunstnerisk uttrykk?».